Pandemie

Maastrichts biotechbedrijf ontwikkelt snelle coronatest

Print
Maastrichts biotechbedrijf ontwikkelt snelle coronatest

Het lab van Pathofinder. Afbeelding: Diana Scheilen

Maastricht / Itteren -

Het Maastrichtse biotechnologiebedrijf PathoFinder heeft een snelle coronatest ontwikkeld, waarmee laboranten al in twee uur kunnen vaststellen of iemand besmet is met het coronavirus.

Het bedrijf verwacht komende weken al enkele duizenden testen te kunnen leveren aan verschillende ziekenhuizen binnen en buiten Nederland. Voor deze test die met een wattenstaafje in de neus wordt afgenomen, is inmiddels certificering aangevraagd.

De ontwikkeling komt op een goed moment, nu er een tekort bestaat aan dergelijke coronatesten en Nederland aanzienlijk meer mensen op besmetting wil gaan testen. Volgens directeur Guus Simons werkt de PathoFinder-test accuraat.

Lees ook: Maastrichts biotechbedrijf: ‘We kunnen 10.000 coronatesten per week maken’

PathoFinder is een bedrijf op de Brightlands Maastricht Health Campus dat snelle diagnostische testen ontwikkelt voor uiteenlopende ziekmakende virussen, bacteriën en schimmels. Het bedrijf werd eind vorig jaar overgenomen door het Chinese GeneoDx, onderdeel van Sinopharm, een groot, vooraanstaand Chinees farmaceutisch bedrijf. PathoFinder zou onder meer diagnostische testen ontwikkelen voor ziekteverwekkers die zich hoofdzakelijk in China doen gelden, zoals specifieke griepvirussen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger