Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt naar 1273

Print
Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt naar 1273

Foto ter illustratie. Afbeelding: Deventer Ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten dat momenteel in Nederland op de intensive care ligt bedraagt nu 1273. Dat zijn er 82 meer dan woensdag. Voor de komende twee weken lijkt het erop dat er genoeg plek is, als de voorspellingen kloppen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Kuipers gaf donderdagmiddag een update in het Rotterdamse Erasmus MC. ,,De toename van 82 is iets meer dan gisteren, maar beduidend minder dan vorige week, toen we er soms meer dan honderd per dag hadden”, zei Kuipers. De bedoeling is om komend weekend naar 2400 beschikbare ic-plekken te gaan. ,,Je ziet dat we inmiddels zijn gegroeid naar zo’n 2100.” Ruim vijfhonderd ic-bedden zijn nodig voor niet-coronapatiënten.

Lees ook: RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

Kuipers zei, op een vraag of de stijgende lijn afvlakt, dat hij gezien de voorspellingen verwacht dat Nederland nog twee weken goed vooruit kan. Over de vraag wat er daarna moet gebeuren, als de vraag het aanbod gaat overstijgen, zei Kuipers: ,,Dan kunnen we eventueel naar het buitenland kijken om mensen over te plaatsen. We hebben twee weken de tijd om ons voor te bereiden. We hebben nu contact met negen Duitse ziekenhuizen. Dat kunnen ook ziekenhuizen verder weg zijn. Een beschikbaar bed is een beschikbaar bed.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Hij vertelde ook dat er 28 ic-patiënten zijn vervoerd naar ziekenhuizen waar meer plek is. Binnen Nederland zijn in totaal tot nu toe zo’n 700 coronapatiënten verplaatst vanuit volle ziekenhuizen naar ziekenhuizen die nog capaciteit over hadden.

Nederland blijft ook zoeken naar plekken in het buitenland, bij landen waar de druk op de ic’s nu minder groot is. ,,Dat is in een aantal landen zo, omgekeerd: als een ander land nu bij ons zou aankloppen, zouden we niet kunnen helpen.”

Goed nieuws

Kuipers had ook goed nieuws: omdat de ziekenhuizen in Noord-Brabant de toename zien afvlakken (en fors hebben uitgebreid) kunnen de Brabantse ziekenhuizen nu ook patiënten overnemen van andere provincies: ,,Dat is mooi.”

Zo’n vijftig mensen die op de intensive care hebben gelegen, zijn daar inmiddels gezond en wel vanaf gekomen. Een klein aantal nog, omdat de ernstig zieken lang op de ic liggen, gemiddeld zo’n drie weken. De kans dat de instroom binnen twee weken minder groot is dan de uitstroom, is niet groot. ,,De voorspelling is dat de instroom de komende twee weken nog groter zal zijn dan de uitstroom,” aldus Kuipers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen