KLM zet luchtbrug op naar Australië om 2000 gestrande Nederlanders terug te halen

Print
KLM zet luchtbrug op naar Australië om 2000 gestrande Nederlanders terug te halen

Afbeelding: ANP

De komende dagen haalt de KLM bijna 2000 gestrande Nederlandse reizigers op uit Australië. Het eerste toestel van deze luchtbrug is donderdagavond vertrokken van Schiphol. Er worden ook vluchten vanuit Nieuw-Zeeland gepland.

De speciale repatriëringsvluchten worden in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgevoerd. Het duurt nog dagen voordat het eerste toestel met Nederlanders terug is in ons land. Het donderdag vertrokken toestel landt vrijdag eerst in Kuala Lumpur, waar de crew overnacht voor het door kan reizen naar Sydney.

Tussenstop

Daar zou het KLM-toestel dan op 5 april (lokale tijd) weer aan de terugreis – wederom met een tussenstop op Kuala Lumpur – naar Schiphol beginnen. Daar komen de eerste teruggehaalde Nederlanders dan op 6 april aan.

Van 6 tot en met 10 april wordt die reis herhaald, zegt KLM, al zijn die vluchten nog ‘onder voorbehoud’. Daarna worden er nog vluchten gepland in samenwerking met Malaysia Airlines. Die moeten Nederlanders uit verschillende steden in Australië én Nieuw-Zeeland naar Kuala Lumpur brengen, waarna de KLM hen terugvliegt naar Amsterdam. Ook die vluchten zijn nog niet definitief.

Bijzondere vlucht

,,We zijn er trots op dat we tijdens deze wereldwijde crisis op deze manier van betekenis kunnen zijn”, stelt operationeel directeur Rene de Groot van KLM. Het is ook een bijzondere vlucht, zegt hij, omdat het voor het eerst in twintig jaar is dat er een KLM-vliegtuig op het vliegveld van Sydney landt.

Eerder vandaag was het vertrek van de KL827 nog onzeker. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil teleurstellingen voorkomen, nu de coronacrisis ook in het vliegverkeer voor veel onvoorspelbaarheid zorgt. ,,Voor de zekerheid melden wij repatriëringsvluchten pas als die onderweg zijn naar Nederland.”

900 euro

De voltallige Tweede Kamer pleit voor een compensatieregeling voor Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus niet weg kunnen uit het buitenland. Zij maken meer kosten door langer verblijf dan gepland en moeten een eigen bijdrage betalen voor de repatriëringsvluchten. Voor Nederlanders die teruggehaald worden uit Australië is dat bedrag 900 euro per persoon.