Hond moet in natuur aangelijnd wegens broedseizoen

Staatsbosbeheer adviseert tijdens het broedseizoen de hond aangelijnd te houden.

Staatsbosbeheer adviseert tijdens het broedseizoen de hond aangelijnd te houden. © Erik Schram

Corona en de lente zorgen voor meer drukte in de natuur. Staatsbosbeheer wijst erop honden aangelijnd te houden vanwege het broedseizoen.

Sjak Planthof

De grootste bos- en natuurbeheerder van Nederland meldt dat het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. „Dan is de natuur op zijn kwetsbaarst. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes.”

Bezoekers aan de natuur worden verzocht netjes op de paden te blijven. „Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.”

In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden overigens bijna overal welkom, maar in vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. „Honden die wild ruiken, willen het dier opsporen. Rustende reeën of broedende vogels slaan dan op de vlucht als een hond te dichtbij komt.”

Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun viervoeters die wel zijn aangelijnd, aldus Staatsbosbeheer. „Houdt de hond aangelijnd.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee