Roda-fans niet vervolgd voor wegjagen De la Vega

De la Vega werd door Roda-fans uit het stadion verjaagd. © Bas Quaedvlieg

Het Openbaar Ministerie gaat niemand vervolgen voor het feit dat voormalig overnamekandidaat Mauricio Garcia de la Vega eind vorig jaar door een groep supporters uit het stadion van Roda JC is gezet.

Jimmy Leenders

Dat besluit heeft het OM vrijdagmiddag bekendgemaakt. De la Vega werd op 27 september vorig jaar in de rust van het duel Roda JC - De Graafschap door een groep boze fans uit het Parkstad Limburg Stadion verjaagd. De omstreden Mexicaanse zakenman, op dat moment nog overnamekandidaat, werd daarna door de politie ontzet. De la Vega deed na het incident aangifte van bedreiging en van het ‘tegen zijn wil door fans verwijderd worden’ uit het stadion. Het OM concludeert nu dat er geen grond is om strafvervolging in te zetten.

Lees ook: Nieuwe bizarre soap in Roda-historie: investeerder weggejaagd

Niet gebleken

De la Vega stelde dat hij zich die avond bedreigd voelde, maar volgens justitie is er van bedreiging alleen sprake indien er gedreigd wordt met een of meerdere misdrijven. Dat is volgens het OM ‘niet gebleken’. Op het andere punt van de aangifte acht het Openbaar Ministerie strafrechtelijk optreden ‘niet opportuun’. Op de camerabeelden is immers niet te zien dat De la Vega met geweld uit het stadion verwijderd werd. „Het Openbaar Ministerie kan zich voorstellen dat hij zich gedwongen voelde het stadion te verlaten en dit als bedreigend heeft ervaren. Diezelfde fans beschermden hem echter ook tegen de (agressief ogende) supporters die buiten het stadion stonden”, luidt de uitleg van woordvoerder Gertjan Bos.

Lees ook: Gelijkspel Roda bijzaak op bizarre avond waarop fans De la Vega wegjagen

Capaciteit

Daar komt bij dat het niet mogelijk is om een hele groep verantwoordelijk te houden voor wat er die avond gebeurd is. Om tot bewijs te komen zou precies moeten worden vastgesteld welke individuele rol iedere betrokken fan destijds heeft gespeeld. „Als het Openbaar Ministerie de kans van slagen van dit onderzoek afzet tegen de aard van de gedraging van de groep en die plaatsen in de context van de gehele situatie, is strafrechtelijk optreden niet opportuun”, klinkt het. „Daar komt bij dat een dergelijk onderzoek een grote belasting op de schaarse beschikbare politiecapaciteit legt.”

De la Vega heeft nog de mogelijkheid om het besluit aan te vechten en kan een klaagschrift indienen bij het gerechtshof in Den Bosch.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: