Belgen mogen genieten van de zon maar op afstand van elkaar

Print
Belgen mogen genieten van de zon maar op afstand van elkaar

Afbeelding: EPA

Inwoners van België kunnen volgens het Nationaal Crisiscentrum genieten van het verwachte mooie weer komend weekend, „maar met respect voor de maatregelen”.

In België, dat op slot is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat de paasvakantie van start. De Belgen mogen zich echter niet buiten de deur begeven behalve voor noodzakelijke bezigheden zoals eten kopen. Ook sporten mag, maar niet in groepsverband.

Prof. Yves Stevens van het crisiscentrum: „We hebben allemaal naar 3 april uitgekeken want het is het begin van de paasvakantie en het wordt mooi weer. U kunt genieten, maar met respect voor de maatregelen.”

Lees ook: Oproep van Rutte: Duitsers en Belgen, blijf weg uit Nederland!

„U kunt gaan wandelen, lopen of fietsen, maar doe het alleen of met gezinsleden of met een vriend en houd dan fysieke afstand van elkaar. Een fietstocht met de fietsclub kan niet”, licht hij de regels toe. „Barbecues kunnen, maar alleen met het gezin, en dus niet met buren of vrienden. Picknicks in het park zijn niet toegestaan en tochtjes met de motor of met de zeilboot ook niet. Het blijft nodig dit vol te houden”, aldus Stevens.

Kust

De kustgemeenten hebben maatregelen getroffen om dagjesmensen en eigenaars van een vakantiewoning te weren. Die zijn niet welkom en worden beboet en weggestuurd als ze toch proberen te komen.

Lees ook: Belgen boos over heropende weekmarkt Maastricht

Minister-president Jan Jambon van Vlaanderen heeft vrijdagmiddag een filmpje op sociale media geplaatst waarin hij de Vlamingen oproept „nu niet de rol te lossen” en zich aan de coronamaatregelen te houden.

„In normale omstandigheden zouden we nu naar zee gaan, terrasjes doen, barbecues met vrienden organiseren. Ik moet u vragen om dat dit weekend niet te doen”, aldus Jambon. „We zijn goed bezig, de cijfers zijn bemoedigend en ik ben zo fier op de Vlamingen over wat we presteren. Nu de rol lossen, zou echt een probleem zijn. Ik reken op u.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen