Limburg kent meeste corona-opnames in het ziekenhuis

© EPA

In geen andere provincie zijn afgelopen weken relatief zoveel coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis als in Limburg. Uitgedrukt in aantal per 100.000 inwoners zijn het er hier cumulatief nu 81,6.

Serge Sekhuis

Dat is meer dan in Brabant (65,3), dat langere tijd steevast het hoogste aantal ziekenhuisopnames scoorde. De provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht volgen met hun relatieve cijfers op nog veel grotere afstand met respectievelijk 33,1; 31,9 en 30,3 opgenomen coronapatiënten op elke 100.000 inwoners. Dat blijkt uit gegevens van de beide Limburgse GGD’en en het RIVM.

Uitgedrukt in absolute cijfers steeg het aantal in het ziekenhuis opgenomen Limburgse patiënten vrijdagmiddag verder tot 911. Opgedeeld naar regio zijn dat er 465 in Noord-Limburg en 446 in het zuiden. Van die 446 Zuid-Limburgse patiënten zijn er intussen 131 weer beter; in 76 gevallen na een opname op de intensive care, zo weet Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD. De Noord-Limburgse GGD heeft die details niet. Landelijk klom het aantal mensen dat met coronaklachten is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vrijdag met 502 tot 8286, aldus het RIVM.

Tot dusverre zijn er 241 Limburgers aan een coronabesmetting overleden, 18 meer dan donderdag. In Zuid-Limburg komen daar nog opgeteld 41 doden bij die door huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde vanuit de verpleeghuizen bij de GGD zijn gemeld als zeer waarschijnlijk corona-verwant. De overlijdens daar worden niet meegenomen in de RIVM-statistiek, omdat er in de tehuizen slechts beperkt op het coronavirus wordt getest. Landelijk steeg het aantal sterfgevallen met 148 naar 1487.

Uit cijfers van de stichting NICE blijkt dat vrijdag landelijk 1324 coronapatiënten op een intensive care lagen, 51 meer dan donderdag. Dat is een geringere stijging dan in de voorbije dagen. Sinds het begin van de epidemie, in februari, zijn 241 ­coronapatiënten op de ic overleden; vooral ouderen.

Voor komend weekend hopen de ziekenhuizen de capaciteit van het aantal ic-bedden verder te hebben verhoogd tot 2400. De grote uitdaging is dat coronapatiënten veel langer, gemiddeld 23 dagen, op een ic liggen en er met de aanhoudende ­instroom relatief weinig uitstroom is van mensen die weer beter zijn.

Veel meer doden door corona

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vrijdag met eigen berekeningen van de zogenoemde oversterfte. Dat is het aantal mensen boven het gemiddelde sterftecijfer dat in een week overlijdt. Tot week 11 van dit jaar noteerde het CBS landelijk gemiddeld 3135 doden. In week 12, vlak na het begin van de corona-epidemie, klom dat naar 3575 en afgelopen week tot 4310. Opgeteld zijn dat 1615 meer sterfgevallen dan je normaal zou verwachten. Vergeleken met het aantal bevestigde coronadoden dat het RIVM in die zelfde twee weken van 16 tot en met 29 maart meldde (751) levert dat een verschil op van 864 sterfgevallen. Ervan uitgaande dat het merendeel van de oversterfte is toe te wijzen aan de corona-epidemie zou dat betekenen dat er in feite dubbel zo veel levens te betreuren zijn door het virus als tot nu toe bleek uit de RIVM-statistiek. Daarin worden alleen overlijdens meegenomen van mensen die eerder al positief waren getest op corona. Dat kan het verschil verklaren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal