Column

‘De Groene Loper op en neer voor een praatje’

Print
‘De Groene Loper op en neer voor een praatje’

De Groene Loper in Maastricht. Afbeelding: Mitchell Giebels

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

COLUMN - Thuisblijvers zijn helden, een motto waar ik me graag bij aansluit. Toch moet je soms de deur uit, boodschappen doen. En met dit mooie weer wil je graag even de straat op om frisse lentelucht op te snuiven.

Moet ik dan wel of niet een mondkapje opzetten? In de eerste weken moest ik er niet aan denken om met zo’n ding op naar buiten te gaan. Ik voel me dan bekeken. Ik moet nog schaamte overwinnen om zo’n kapje ook echt te gaan dragen.

Het aantal landen dat zijn bewoners adviseert om zo’n in hun ogen beschermend kapje te dragen neemt echter toe. In Nederland zegt het RIVM dat het nut ervan (nog) niet is bewezen. Boze tongen beweren dat het rijksinstituut zegt, omdat er onvoldoende mondkapjes zijn om iedereen te voorzien.

Wie moet je nu geloven? Ik word er niet wijzer uit. Het probleem wordt echter simpel ‘opgelost’. Raadpleeg de website van je lokale apotheker en geheid dat mondkapjes staan vermeld bij de niet meer beschikbare producten.

Dus ga ik op de ‘ouderwetse’ manier op pad. Op mijn tocht over de Groene Loper word ik, op gepaste afstand, staande gehouden door een zwaarlijvige man van middelbare leeftijd in een scootmobiel. Hij zegt ronduit verlegen te zitten om een praatje, om sociaal contact. De zorg aan huis is tot een minimum teruggebracht, en daarmee ook het contact.

Hij zegt dagelijks meerdere keren de Groene Loper op en neer te rijden, een laan met een goede ondergrond voor de wielen van zijn karretje. En alles gaat daar langzaam. Aanspraak.

De ingang van de Albert Heijn aan de Scharnerweg is zijn vaste ‘praat’ stek , zegt hij. Hij maakt nog even een rondje over het dak van de tunnel. Om negen uur ’s avonds moet hij binnen zijn. Hij zoeft me voorbij.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen