Eerste warme dag van het jaar dient zich aan

Print
Eerste warme dag van het jaar dient zich aan

Afbeelding: ANP

Met een beetje geluk halen we zondag de 20 graden. Daarmee beleven we regionaal en misschien landelijk ook wel de eerste warme dag van het jaar, voorspelt Weerplaza.

Omstreeks 15 uur ligt het kwik in de zuidoostelijke helft van het land volgens weervrouw Diana Woei rond de 20 en mogelijk 21 graden. Zodra de temperatuur de 20 graden bereikt, is er in de meteorologie sprake van een warme dag. Die viel vorig jaar op 27 februari, extreem vroeg. Toen werd op het meetstation Arcen voor het eerst de 20 graden gemeten.

Lees ook: Even een zorgeloos ritueel: BBQ

Op sommige meetstations is met het bereiken van de 20 graden niet alleen sprake van de eerste warme dag maar ook van een datumrecord. „Zo kan vandaag op het hoofdstation De Bilt de warmste 5 april-dag van de meetreeks worden. Ook weerstations als Herwijnen, Cabauw, Woensdrecht, Lelystad en Marknesse kunnen mogelijk een dagrecord vestigen’’, aldus de weervrouw.

De vroegste datum van de eerste regionaal warme dag in de meetreeksen is 24 februari. Op die dag in 1990 werd het maar liefst 20,4 graden in Oost-Maarland. Limburg en Brabant meten vaak eerder in het jaar warme dagen. Maart brengt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden. Dit jaar verliep maart volgens Woei zonnig maar was de aangevoerde lucht vaak tamelijk koel en is tot nu toe nog geen enkele warme dag geregistreerd.

Oproep: Hoe geniet jij tijdens de coronacrisis van de zon?

Op veel plaatsen in Nederland wordt de eerste warme dag normaal gesproken in april genoteerd.

Pollen en veel zon

Er is wel een keerzijde aan het zonovergoten en warme lenteweer, meldt Weerplaza. „De natuur loopt bij temperaturen van 15 graden en hoger flink uit. De bomen gaan nu ook bloeien. Steeds meer berken zorgen voor hoge concentraties pollen. Bovendien worden met een wind vanaf het land ook de pollen van de buurlanden over ons land geblazen. Daardoor zijn er vooral in het zuidoosten heel veel pollen in de lucht.’’

Voor mensen met hooikoorts is het weer vrij ongunstig. Klachten als branderige ogen, niesbuien en last van de keel kunnen optreden bij hooikoortspatenten en moeten niet verward worden met de griepachtige verschijnselen veroorzaakt door het coronavirus.

Met veel zonneschijn is het ook oppassen voor de gevoelige huid. Na de winter is de huid nog niet gewend aan de kracht van de zon. Men kan al in een half uur verbranden. Smeer je dus goed in, adviseert de weervrouw.