RIVM: 1002 Limburgers met corona in het ziekenhuis, aantal besmettingen stijgt met 142

Print
RIVM: 1002 Limburgers met corona in het ziekenhuis, aantal besmettingen stijgt met 142

Afbeelding: ANP

Het aantal Limburgers dat vanwege besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis ligt of er heeft gelegen, is zondag gestegen naar 1002. Dat is een toename met 56 ten opzichte van zaterdag.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de update van zondagmiddag.

Het aantal Limburgers bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 1904. Dat komt neer op een toename met 142 ten opzichte van de meldingen die zaterdag binnen waren gekomen, blijkt uit de RIVM-cijfers. De Limburgse GGD’s hanteren overigens een hoger aantal besmettingen, van in totaal 1999. Hun cijfers lopen doorgaans wat vooruit op die van het RIVM.

Volgens de GGD Limburg-Noord zijn in Noord- en Midden-Limburg tot nu toe in totaal 149 mensen overleden aan besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 11 meer dan zaterdag werd gemeld. Voor Zuid-Limburg worden zondag 130 coronadoden gemeld door de GGD Zuid-Limburg, 12 meer dan zaterdag.

Het totale aantal overledenen komt daarmee uit op 279. Zaterdag stond het officiële dodental in onze provincie op 256.

Nederland

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 115 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden, meldt het RIVM. Dat zijn er een stuk minder dan zaterdag. In totaal zijn er in Nederland nu 1766 mensen aan Covid-19 overleden. Het aantal ziekenhuisopnames daalde weer iets. 253 Nederlanders kwamen in het ziekenhuis terecht. Zaterdag waren dat er 336.

Later zondagmiddag wordt bekend hoe het ervoor staat op de intensive cares. Zaterdag steeg dat aantal met 36 tot 1350. Die stijging was minder dan een dag eerder, toen er 51 mensen op de intensive care terecht kwamen. Ernst Kuijpers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding put vertrouwen uit die cijfers. „We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten.”

Het is zondag drie weken geleden dat de horecagelegenheden in Nederland dicht gingen. Sinds 17 dagen is er geen bezoek meer mogelijk in verzorgingshuizen en morgen is het twee weken geleden dat een samenscholingsverbod van kracht werd. In Noord-Brabant gelden al bijna vier weken strenge maatregelen.

Langere termijn

Het RIVM benadrukt steevast dat de mensen die nu gemeld worden niet allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat om de registraties van het afgelopen etmaal. Als de trends op iets langere termijn bekeken worden, is te zien dat het aantal doden dag na dag nog steeds stijgt. In de zeven dagen tot en met zaterdag meldde het RIVM gemiddeld 144 doden per 24 uur. In de week daarvoor waren dat er 71 per 24 uur. De stijging lijkt wel af te vlakken.

Het aantal ziekenhuisopnames lag tussen vorige week zondag en zaterdag gemiddeld op 524. Een week eerder was dat nog 302 per etmaal. Het goede nieuws hierbij is wel dat de trend om lijkt te buigen. Zaterdag werden er in 24 uur minder ziekenhuisopnamen gemeld dan precies een week daarvoor. Dat was voor het eerst sinds de coronacrisis Nederland teistert en RIVM de cijfers dagelijks publiceert.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger