Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

Print
Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

Afbeelding: EPA

Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten aan wie een bed op de intensive care werd geweigerd. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen

Diverse families hebben het Luikse Montlégia-ziekenhuis al onder druk gezet om hoogbejaarde patiënten op te nemen op de intensive care, zo bevestigt het hoofd van dienst aan vakblad MediQuality.

Advocaten beroepen zich op de wet op de patiëntenrechten, waarin staat dat artsen verplicht zijn de wil van de patiënt te respecteren, en dat ze dus niet zomaar een bed of medicijnen kunnen weigeren als die beschikbaar zijn.

‘Verwerpelijk’

„Verwerpelijk”, briest Marc Moens, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat. De artsenkoepel vraagt de Orde van Advocaten maatregelen te nemen, zodat ‘advocaten die zich met deze praktijken inlaten geschrapt worden’. „De beoordeling van patiënten wordt op een heel gewetensvolle manier gedaan en we kijken echt niet alleen naar leeftijd.”

Volgens hoogleraar medisch recht en advocaat Filip Dewallens maken de claims weinig kans. „Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Die richtlijnen zitten uitstekend in elkaar en over individuele beslissingen wordt druk overleg gevoerd. Rechters beseffen ook dat de zorg bij een tekort aan beademingsapparaten, intensivecarebedden of bij een spoedgeval anders is dan in optimale omstandigheden. Dus daar ben ik gerust op. Maar dat maakt zo’n jarenlange aansprakelijkheidsprocedure nog steeds erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet ook nog eens rechtszaken mogen riskeren.”

Wet

Daarom zou de Belgische overheid een wet kunnen uitvaardigen om tijdens deze coronacrisis immuniteit te geven aan zorgverleners die zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen, meent Dewallens. „Dan komen er geen aansprakelijkheidsclaims.” Verschillende Amerikaanse staten hebben dat volgens de hoogleraar al gedaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen