Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten

Print
Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten
Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Geleen / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld -

Bevrijdingsalbum Limburg verzamelt herinneringen aan de bevrijding die verloren dreigen te gaan omdat ze ergens op een zolder of in een schoenendoos liggen te verstoffen. De zoektocht naar onbekende oorlogsschatten is nog niet teneinde.

Op de website www.bevrijdingsalbum.nl zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poesiealbums en documenten uit particulier bezit samengebracht. Het project startte op 12 september 2019, exact 75 jaar nadat de bevrijding van Limburg begon in het dorpje Mesch bij Eijsden. Initiatiefnemers Kris Förster, Lukas van der Hijden en Fred Cammaert willen iedere stad en elk dorp of gehucht een plek te geven in dit digitale album, dat middels een tijdlijn en interactieve kaart laat zien wat er in die dagen in Limburg gebeurde. Van de aanvankelijke vreugde in het zuiden, tot de taaie lange strijd die volgde in de rest van Limburg.

Westelijke Mijnstreek

Uit de Westelijke Mijnstreek zijn ‘slechts’ vier verhalen met foto te zien te bewonderen. Uit Oirsbeek komen twee verhalen over de paardenmarkt en de instorting van een schuilkelder Douvenderweg. Verder staat op de website een bidprentje van een twintig jarige jongeman uit het Broeksittard en een dankbericht van leraar Wildt ter gelegenheid van de bevrijding van Sittard.

Uploaden

Het project loopt nog tot eind 2020. Kris Förster roept Limburgers op thuis of bij hun (groot)ouders op zoek te gaan naar verborgen documentatie. „Denk vooral ook aan alledaagse zaken, zoals foto’s van een verjaardag, een communiefeest of spelende kinderen op straat. Maar ook aantekeningen uit een dagboek.” Digitaal materiaal is eenvoudig te uploaden op www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee. Alle bestanden worden met toestemming overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor komende generaties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee