Londen

Luxemerk Rolls-Royce keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit

Print
Luxemerk Rolls-Royce keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit

Afbeelding: Getty Images

Rolls-Royce gooit zijn financiële doelstellingen voor dit jaar overboord. Ook keert de Britse bouwer van onder meer vliegtuigmotoren voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit aan de aandeelhouders.

Rolls-Royce heeft het zwaar nu vliegtuigen van klanten Airbus en Boeing aan de grond staan. Volgens luchtvaartdata-analist Cirium geldt dat voor meer dan 60 procent van de vloot. Luchtvaartmaatschappijen betalen Rolls-Royce per gevlogen uur, waardoor de Britse motorfabrikant in de afgelopen zes weken 300 miljoen (341 miljoen euro) pond misliep. Het aantal vlieguren lag in maart 50 procent lager dan in normale omstandigheden en verdere verslechtering wordt verwacht voor deze maand.

Omdat nog onduidelijk is hoelang de huidige coronacrisis gaat duren, heeft het concern besloten de doelstellingen voor dit jaar te schrappen. Ook snijdt Rolls-Royce in de kosten om financieel weerbaar te blijven, deelde topman Warren East mee. Het bedrijf wil dit jaar de loonkosten met 10 procent terugbrengen. Daarnaast heeft Rolls-Royce een doorlopend krediet van 1,5 miljard pond bedongen, waarmee het de liquiditeit naar 6,7 miljard pond wist te verhogen.

Het industrieconcern bezuinigt nog eens 137 miljoen pond door geen slotdividend over het jaar 2019 uit te keren. Andere besparingsmaatregelen, zoals het schrappen van niet-essentiële projecten en salarisverlaging en -uitstel voor het bestuur moeten dit jaar nog eens 750 miljoen pond opleveren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen