Toine Poels (The Sjinn): ‘Pasen en Amstel Gold Race bezorgen ons normaal een topmaand’

Print
Toine Poels (The Sjinn): ‘Pasen en Amstel Gold Race bezorgen ons normaal een topmaand’

Afbeelding: Frank Raaphorst en Toine Poels | © Anne Lefèvre

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt -

Limburgse B&B’s bevinden zich in een onwezenlijke spagaat. Eigenaren zijn verplicht om bij het pand te wonen waar de kamers verhuurd worden, maar omdat het bedrijf aan huis gevestigd is, komen ze niet in aanmerking voor de financiële vergoeding die de overheid aan door de coronacrisis gedupeerde ondernemers beschikbaar stelt.

“Het is stil, doods. Er zijn geen gasten, niks.” Toine Poels, samen met Frank Raaphorst, eigenaar van The Sjinn, Boutique Hotel B&B in Schin op Geul windt er geen doekjes om. Maandag 9 maart, de dag na de persconferentie van premier Mark Rutte vertrokken de laatste gasten. “Normaal is april dankzij Pasen en de Amstel Gold Race een topmaand voor ons. Deze maatregelen kosten ons zeker 15.000 euro. Dat kunnen we een tijdje uitzingen, maar als het echt maanden en maanden gaat duren, kunnen we ons faillissement aanvragen.”

Aanvraagformulieren Of The Sjinn voor de vergoeding in aanmerking komt, durft Poels nog niet te zeggen. “Het is zo vreemd. Je moet als eigenaar van een B&B inderdaad in hetzelfde huis wonen. Is dat niet het geval dan volgen fikse boetes. Maar om nu door de overheid gecompenseerd te worden, mag het bedrijf niet op hetzelfde adres gevestigd zijn als het woonhuis. Op advies van Koninklijke Horeca Nederland hebben we de aanvraagformulieren toch ingevuld. Nu kunnen we niets anders doen dan afwachten. Het zou de pijn in ieder geval iets verzachten.”

Veel geïnvesteerd Poels en Raaphorst hebben gezamenlijk veel tijd en geld in het pand geïnvesteerd. Het gaat niet om een enkel extra kamertje in hun woning, maar om vier kamers waar plaats is voor acht tot tien gasten. Geen bijverdienste, maar een noodzakelijke bron van inkomsten. Een nieuwe investering om zonnepanelen te plaatsen, hebben ze afgezegd. “Wij hebben onze reserves nu nodig om deze periode te overleven. De hypotheek hebben we al een paar maanden weten op te schuiven, maar in feite verleng je met deze oplossingen alleen maar de schuld die je als ondernemer al hebt.” Volgens Poels bevinden veel horecabedrijven in het Zuid-Limburgse Heuvelland zich in een vergelijkbare situatie. “Het zijn vaak kleine zaken waar de ondernemer in hetzelfde pand woont. Krijgen die allemaal geen vergoeding?”

Afwachten In januari werd The Sjinn nog verkozen tot beste B&B van Nederland. “Nu was het tijd om te oogsten. We zijn al bezig onze vaste gasten aan te schrijven met het verzoek of ze al een tegoedbon willen kopen die ze later kunnen inruilen. We bedenken van alles om omzet te genereren, maar in feite kunnen we niet meer dan afwachten en hopen dat deze situatie niet te lang duurt. Gelukkig kunnen we wel het pand verder opknappen. Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Brief Ook Anya Niewierra heeft namens Visit Zuid-Limburg een brief gestuurd aan Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Niewierra spreekt hierin haar zorgen uit. “Door de coronamaatregelen worden op het platteland van Zuid-Limburg honderden kleine familiebedrijven geraakt. Deze kleine bedrijven verdienen tussen maart en juni vaak 40% van hun jaaromzet. Er zijn op het platteland van Zuid-Limburg talloze kleinere hotels, verhuurders van vakantiewoningen en B&B’s die hun verblijfsaccommodatie exploiteren op hetzelfde adres als waarop hun woonhuis is gelegen.”

Dat deze bedrijven niet voor deze regeling in aanmerking komen is volgens Niewierra discutabel. Zij verzoekt dan ook dringend om de regeling ‘tegemoetkoming schade Covid-19’ voor deze groep aan te passen.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg