Grens met Duitsland blijft open maar alleen voor mensen met ‘dringende reden’

Print
Grens met Duitsland blijft open maar alleen voor mensen met ‘dringende reden’

Afbeelding: Luc Lodder

Mensen zonder een ‘dringende reden’ voor een bezoek aan Duitsland worden vanaf vrijdag teruggestuurd bij de grensovergangen. Die aanbeveling doet Duitse regering aan de deelstaten. Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die terugkeren van een meerdaags verblijf in het buitenland moeten uit voorzorg twee weken in quarantaine.

‘Dringende redenen’ om Duitsland te bezoeken zijn bijvoorbeeld werk (pendelaars of tijdelijke werkzaamheden) en goederenvervoer.

Lees ook: Kan ik ziek worden als ik oppervlakken aanraak? En andere vragen over corona

De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het Robert Koch Instituut, zeg maar het Duitse RIVM, voegde Nederland donderdag toe aan de lijst met internationale risicogebieden.

Sluiten van de grenzen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (SPD) overwoog het sluiten van de grenzen met België, Nederland, Polen en Tsjechië. Daar komen dagelijks naar schatting zo’n 20.000 mensen uit derde landen Duitsland binnen die het coronavirus kunnen meebrengen. Het weigeren van mensen zonder ‘dringende reden’ zoals sinds 16 maart al gebeurt bij de grensovergangen met Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland kan dat voorkomen. Aan die grensovergangen werden tot nu toe zo’n 70.000 mensen teruggestuurd die geldige reden hadden om Duitsland te bezoeken.

Maatregelen

De zestien Duitse deelstaten, die achter de aanbeveling van het crisiskabinet staan, bekijken de komende dagen hoe ze de maatregelen gaan uitvoeren. Daarbij kunnen ze rekenen op ondersteuning van de politie. Het controleren van de thuisquarantaine voor Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die terugkeren na een verblijf in het buitenland, gebeurt door het delen van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen, het Duitse Gezondheidsministerie en de regionale en plaatselijke gezondheidsautoriteiten.

‘Strijd was het waard’

Minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die tegen grenssluiting was omdat dit files en vertraging oplevert voor het goederenvervoer, verwelkomt de beslissing van het crisiskabinet. “De strijd was het waard, de grenzen met Nederland en België blijven open”, meldt zijn kanselarij op Twitter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen