Geert-Jan Castelijn: ‘Shop online ook lokaal!’

Print
Geert-Jan Castelijn: ‘Shop online ook lokaal!’
Beek / Spaubeek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Geert-Jan Castelijn, eigenaar van Castelijn Mode Beek, vindt dat de lokale middenstand elkaar moet steunen. Vooral nu en vooral ook online.

Bij sommige nationale modewebshops zoals The Sting gaat de verkoop zo goed, dat men de digitale winkel tijdelijk heeft gesloten. “Bij lokale modewinkels is een ander beeld te zien”, vertelt Geert-Jan Castelijn. “Normaliter lag de omzet van onze webshop op 3% van het totaal. Nu is dat het dubbele, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Vorige week hadden we een omzetverlies van 95%. Bij ons gebeurt shoppen met beleving, maar de stemming is er niet. Ook zijn feesten waar mensen mooie kleren voor dragen, verplaatst of afgelast. Mensen werken thuis. Urgentie voor nieuwe kleren is er nauwelijks.”

Koffiehoek Als eigenaar van een familiezaak die al 67 jaar bestaat, heeft Geert-Jan Castelijn dit nog nooit meegemaakt. Vorige week was de winkel aan de markt in Beek nog gesloten en kwam hij met het idee van ‘private shopping’. Nu is de winkel weer geopend, maar wel met aanpassingen in de zaak en gepaste regels. “Er mogen maximaal 3 koppels tegelijkertijd in de winkel zijn. In de koffiehoek is de grote tafel weggehaald, zodat mensen alleen nog apart van elkaar kunnen zitten.” Castelijn hoopt dat mensen bewust zijn van het belang om lokaal te shoppen, ook online. “Grote nationale webshops zullen hun opbrengst nooit terugpompen in de lokale economie. De consument moet het lokaal invullen. En lokaal via internet is ook lokaal. Maar ga het niet bij grote platforms doen, want die zullen bijvoorbeeld de lokale voetbalclub nooit steunen. Dus denk je aan eten bestellen, denk dan aan de lokale ondernemer.”

Mondkapjes Castelijn is ook bezig om andere producten lokaal te leveren. Zo zijn werknemers uit het atelier momenteel bezig met het naaien van mondkapjes. “Die zijn niet medisch van aard, maar een fysiotherapeut zou er bijvoorbeeld mee geholpen kunnen zijn. Alle kleine beetjes helpen in deze tijd.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg