Guido Jessen, Limburgse ondernemer in de VS: ‘Coronavirus zou hier wel overwaaien’

Print
Guido Jessen, Limburgse ondernemer in de VS: ‘Coronavirus zou hier wel overwaaien’
Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Guido Jessen uit Geleen vertrok in 2017 met zijn vrouw Charlotte naar de Verenigde Staten om daar zijn levens- en ondernemersgeluk te vinden. Nu drie jaar later heeft hij samen met zijn vrouw in Alpharetta (Georgia) een boerderij met manage en een sportschool en in Florida een Tiny House-resort. Daarnaast coacht Jessen ondernemers in Nederland en de VS.

Zo goed als mogelijk volgt Jessen vanuit Amerika de corona-gebeurtenissen in Limburg. “Dagelijks heb ik contact met vrienden en familie in de hoop dat iedereen het goed maakt. Als ik vanuit een afstandje kijk naar de ontwikkelingen, de daadkracht en de samenhorigheid dan ben ik trots om Nederlander te zijn. De zorg en het sociale vangnet zijn zaken die wij als Nederlanders als vanzelfsprekend ervaren. Nu ik een tijdje in de VS woon weet ik echter beter, het is een voorrecht om in Nederland te mogen wonen. In de VS zijn de sociale voorzieningen heel beperkt, en als je geen 400 dollar per persoon kunt neerleggen voor een ziektekostenverzekering ben je dus gewoon niet verzekerd. Geen verzekering betekent heel simpel geen zorg of een rekening van het ziekenhuis die je de rest van je leven zult moeten afbetalen.”

Disaster loans Met een enorm hoog percentage aan zzp’ers in de VS gaan de financiële en economische gevolgen enorm zijn, denkt de Limburgse ondernemer. “De aantallen ontslagen en werklozen stijgt hier zienderogen en dit gaat grote gevolgen hebben voor de economie in de komende jaren. Helaas heeft de regering te lang gedacht dat het coronavirus hier wel zou overwaaien, met alle desastreuze gevolgen van dien. Vanuit de landelijke overheid worden nauwelijks regels opgelegd. Hou hierbij wel rekening dat dit land waanzinnig groot is en de macht voornamelijk bij de staten ligt. Iedere staat neemt eigen maatregelen. Sommige zeer strikt, anderen -zoals mijn eigen staat Georgia- zeer soepel met nauwelijks enige vorm van regelgeving. Langzaamaan komt vanuit de overheid wel financiële hulp voor ondernemers en zpp’ers die door het virus hun opdrachten zijn kwijtgeraakt. De zogenoemde disaster loans. Het is een druppel op een gloeiende plaat maar het is in ieder geval iets.”

Lockdown Het Corona virus raakt ondertussen iedereen, op welke manier dan ook”, laat Jessen weten. “Onze manege is nog open, al heb ik wel een schema gemaakt waarbij er niet meer dan één ruiter per keer aanwezig kan zijn. Coronavirus of niet, de dieren zullen verzorgd moeten worden. Dus mijn medewerkers kunnen blijven werken. Mijn Tiny House business ligt plat, daar ons resort in Florida ligt dat nu volledig in lockdown is. Ook mijn sportschool is gesloten tot nader orde. Maar de financien zijn nu niet het belangrijkste. De gezondheid en het welbevinden van onze familie, vrienden en naasten heeft de hoogte prioriteit. Ik gebruik dit moment om een pas op de plaats te maken en te bezinnen over wat geweest is en wat gaat komen. Ik gebruik de rust om nieuwe ideeën te laten rijpen en plannen uit te werken. Ik hoop dat we met zijn allen meer zullen gaan beseffen wat echt belangrijk is in het leven. Tijd doorbrengen met mensen waar je om geeft en dankbaar zijn voor wat we hebben in plaats van het najagen van nog meer materialistische zaken.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg