Geen extra Duitse controles: ‘We leven in Euregio over grenzen heen’

Print
Geen extra Duitse controles: ‘We leven in Euregio over grenzen heen’

Afbeelding: Luc Lodder

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht -

Er komen geen extra controles langs de grens tussen Limburg en Duitsland. „We leven hier in de Euregio over de grenzen heen”, stelt Armin Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen.

Verkeer uit Limburg mag dus nog steeds zonder beperkingen naar de Bondsrepubliek. Al kunnen Duitse agenten bij de grens wel vragen of dat echt nodig is. Boetes zullen er echter niet worden uitgedeeld.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag en deelstaatpremier Laschet benadrukten maandag dat de grenzen tussen Nederland en Duitsland openblijven voor alle reizigers. De grensregio’s zijn daarvoor te veel met elkaar verweven, luidt het voornaamste argument. Eerder sloot Duitsland de grenzen met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en Denemarken voor mensen die geen noodzakelijke reis maken.

Tientallen

Limburg telt tientallen grensovergangen met Duitsland. Op de kleinere wegen zijn er niet of nauwelijks controles. Die zijn er wel op de grotere doorgangsroutes, zoals die bij Sittard, Roermond en Venlo. Controles zorgen daar geregeld voor lange files.

Laschet benadrukte in een videoboodschap op Twitter dat ‘mensen in de Euregio over de grenzen heen leven’. Hij wees erop dat in Duitse ziekenhuizen ook patiënten uit Nederland zijn opgenomen. „Gezondheidszorg werkt alleen grensoverschrijdend.” Duitsland houdt ook de grens met België open.

Eerder besloten de Belgen om de grens met Nederland wel volledig af te sluiten. Alleen onder zeer strikte voorwaarden kunnen reizigers nog naar Vlaanderen of Wallonië.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen