Digitale wielerkoers in Geleen loopt op rolletjes

Print
Digitale wielerkoers in Geleen loopt op rolletjes

Vanachter het scherm is de digitale koers eenvoudig te volgen. Afbeelding: Michel van Dijke

Geleen -

Aan creativiteit geen gebrek bij Michel van Dijke. Zijn laatste uitspatting heet: Koers op Rollen. Aangezien de wielerbaan in Geleen niet mag worden betreden, rijdt iedereen vanuit thuis waarbij zelfs Gio Lippens commentaar levert.

De koers wacht op niemand. Ook niet in deze bijzondere periode waarin van ons wordt gevraagd vooral thuis te blijven. Terwijl het wielerseizoen wereldwijd plat ligt, wordt er in Geleen gewoon gekoerst. Online welteverstaan. De Koers op Rollen beleefde 24 maart de eerste editie en sindsdien is er iedere week op dinsdag en donderdag een rit tegen de klok. „Mensen kunnen via een livestream tegen elkaar koersen. De renner die na een uur de meeste kilometers heeft afgelegd wint”, vertelt initiator Michel van Dijke.

Chips en bier

Tijdens de eerste ‘koers’ waren 15 renners ingelogd. „Inmiddels is de vijfde editie geweest en tellen we 26 renners,” zegt Van Dijke trots. „Er zijn daarnaast mensen die de koers via hun tv-scherm volgen met een zak chips en een glas bier erbij.” Inmiddels kijken er zelfs meer mensen dan dat er fietsen. Ze loggen in vanuit het hele land. Dat komt wellicht ook omdat er meer gebeurt dan alleen zweten. „In eerste instantie wilde ik muziek erbij afspelen, maar dat gaat heel lastig. Daarom heb ik enkele mensen gevraagd tijdens de koers commentaar te geven.”

Gio Lippens

Niemand minder dan Gio Lippens, bekend van NOS Langs de Lijn en in 2016 uitgeroepen tot beste radioverslaggever van Nederland, was afgelopen week te gast samen met oud-renner Ad Wijnands.„We hebben een aantal anekdotes uit oude koersen gedeeld”, vertelt Lippens. „Het leuke van Koers op Rollen is dat mensen vanuit het hele land meedoen, waardoor ze de wielerbaan van Geleen leren kennen. Daarnaast verbindt het mensen en motiveert het ze zo te blijven trainen.”

Nieuw boek

Renners en kijkers kregen tevens de gelegenheid om Lippens vragen te stellen. „Ze vroegen zich af waar ik nu zoal mee bezig ben. Dat is met name met het verzinnen van de alternatieve programmering van NOS Langs de Lijn. Daarnaast ben ik bezig met een nieuwe roman en een boek getiteld: ‘Kroniek van een voorjaar zonder koers’. Een dagboek waarin ik vertel over hoe het wielrennen langzaam stilviel en dat moet dat eindigen met de start van het nieuwe seizoen. Ik kan al verklappen dat ook de Koers op Rollen er in voor komt.”

Raymond Kerkhoffs

Ook de komende weken draaien de pedalen gewoon rond. Iedere dinsdag en donderdag kunnen geïnteresseerden inloggen via www.stichtingwielerbaangeleen.com/koers-op-rollen/ Ook dan schuiven weer nieuwe commentatoren aan. Zoals Wiel Verheesen (donderdag) en Sander Kleikers (volgende week dinsdag). En staat Raymond Kerkoffs op het verlanglijstje.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen