Oetgesjtreke

‘Het zou me niets verwonderen als de Maasland-fietsroutes aan gene zijde binnenkort bestrooid liggen met kleine kopspijkertjes’

Print
‘Het zou me niets verwonderen als de Maasland-fietsroutes aan gene zijde binnenkort bestrooid liggen met kleine kopspijkertjes’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Tot voor kort leken we het populairste jongetje van de Europese klas. Iedereen wilde onze spullen en jaloers keek men naar onze begroting. Nederland was hot en onze Mark glunderde alsof hij het zelf schuld was. Nu, door die vermaledijde coronacrisis wordt in een keer alles anders.

Vooral ook hier in onze grensregio. De Belgen moeten ons niet meer. Niet alleen snappen ze er geen jota van dat wij zo laks met het uitgaansverbod omgaan en dat we ook nog broedplaatsen van besmetting als weekmarkten in stand houden. Ze zijn ook nog steeds bevreesd voor onze bezoeken aan hun tankstations, waar we al uitademend een uur in de rij staan voor enkele liters euro, voor nog geen euro per liter en ze hebben tabak van de hoesters die hun goedkope sigaretten en shag komen wegkapen. Dus barricaderen ze grensovergangen met betonblokken en roadblocks, enkel te passeren door mensen die, al dan niet besmet, van hun zorgwerkplek in Nederland terugkeren. Het zou me ook niets verwonderen als de fraaie Maasland-fietsroutes aan gene zijde binnenkort bestrooid liggen met kleine kopspijkertjes tegen pelotons wielertoeristen en de grijze golf op elektrofietsen.

Aan de andere kant van onze regio stapelen de maatregelen zich ook op. Werden wij Nederlanders vorige week nog uitgenodigd gebruik te maken van het overschot aan Duitse Ic-bedden, amper een week en een persconferentie van de premier later (Bleib zu Hause) lijkt de stemming bij onze Ostern-buren ook omgeslagen. Niet langer zijn wij welkom bij hun goedkope drogisterijen of drankenhandels en ook tanken is niet langer notwendig. Nederland is voortaan een Risikogebiet. Dus mocht je het als Duits ingezetene toch wagen om met Pasen een kuil te graven op het Zeeuwse strand, dan mag je bij terugkeer twee weken langer vakantie houden in een quarantainecentrum. En wat te denken van de rest van Europa, die zich vorige week ook al rot ergerden aan ons arrogante kikkerlandje dat vond dat ieder land zich zelf maar moest redden. Portugal vond het ‘walgelijk’ en Italië vroeg zich hardop af aan wie we na de crisis onze tulpen nog kwijt konden. Een beetje weinig empathisch, vond Wopke, en niet slim. We zijn immers een land dat het moet hebben van internationale contacten. Maar nu even niet. Voorlopig zitten we even zonder buren en zonder Poolse aspergestekers, maar ook zonder Japanse Keukenhof-fotografen, Chinese Outlet-shoppers en Engelse zuipschuiten op de Wallen. Misschien komen er nog wat Zweden, die doen toch nog niet mee aan de crisis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen