107 Nederlandse coronapatiënten kunnen naar intensive care Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen

Print
107 Nederlandse coronapatiënten kunnen naar intensive care Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen

Afbeelding: Getty Images

In totaal kunnen 107 Nederlandse coronapatiënten terecht op de ic’s in 68 ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW).

De ziekenhuizen hebben dat laten weten na een verzoek om hulp door minister Martin van Rijn van Medische Zorg, meldt de Duitse krant NRZ. Volgens minister van Gezondheid Karl-Josef Laumann (CDU) van NRW zijn inmiddels al 37 Nederlandse patiënten opgenomen op ic’s in de Duitse deelstaat. In Nederland zijn er zeven ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland is dat aantal 34 op 100.000.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Laumann had het verzoek om hulp van Van Rijn afgelopen vrijdag voorgelegd aan de ziekenhuizen in NRW. Het universiteitsziekenhuis in Münster coördineert de verdeling van de Nederlandse patiënten.

Lees ook: Duitsland heeft nog zeker 15.000 bedden vrij op intensive care

„Vanzelfsprekend helpen we graag op een onbureaucratische manier, zolang de verzorging van onze eigen bevolking dat toelaat”, zei Laumann tegen NRZ. Volgens Laumann is in heel Duitsland nog 40 procent van de ic-bedden vrij beschikbaar. In NRW waren er op 31 maart in totaal 6161 ic-bedden, waarvan 4223 met beademing. Behalve uit Nederland neemt Duitsland momenteel ook coronazieken op uit Italië en Frankrijk.

Meer lucht

Het Duitse aanbod staat los van de uitbreiding van het aantal ic-bedden in Nederland. De Duitse bedden komen bovenop het aantal bedden dat in Nederland beschikbaar is, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Dat de Duitse bedden beschikbaar zijn, wil ook niet zeggen dat ruim honderd Nederlanders naar Duitsland zullen gaan. Eerste keus blijft behandeling binnen Nederland, maar dat de mogelijkheid er is „geeft ons meer lucht”, aldus Gommers.

Nederland heeft momenteel ongeveer 2400 bedden op intensivecareafdelingen beschikbaar. Daarvan zijn zo’n 500 bestemd voor mensen met een andere aandoening, zoals een hersenbloeding of een hartinfarct.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger