Nieuw Zuid-Limburgs platform denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen

Print
Nieuw Zuid-Limburgs platform denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen

Gert-Jan Grapendaal (links) en Dennis van Bree. Afbeelding: Lieske Leunissen

Papenhoven / Winthagen / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Zuid-Limburg -

De uit Papenhoven afkomstige Theo van Neerven en Gert-Jan Grapendaal uit Winthagen starten in Valkenburg het project Helden on Tour. Doel is om mensen met een beperking in Zuid-Limburg te begeleiden op sportief en maatschappelijk vlak.

De 47-jarige Gert-Jan Grapendaal leerde Theo van Neerven kennen via het initiatief Bike4Parkinson. „Mijn vrouw heeft Parkinson”, vertelt Grapendaal. „Het fietsevenement leerde ons dat sporten een positief effect heeft op de ziekte. Het is een soort medicijn.” Het evenement wordt één keer per jaar gehouden. „We doen ieder jaar trouw mee. Na afloop hoorden we van steeds meer deelnemers dat ze vaker gezamenlijk zouden willen sporten. Niet alleen om gemotiveerd te blijven, maar ook vanwege het maatschappelijke aspect.”

UWV

De 58-jarige Van Neerven heeft zelf Parkinson. Sindsdien, ervaart hij wat mensen meemaken tijdens UWV-trajecten. Hij richtte in 2018 UwVerzuimregisseur op, een bedrijf waarmee hij mensen met een chronische ziekte begeleidt tijdens zo’n traject. „Bij hem komen regelmatig mensen over de vloer die zijn afgekeurd. Maar zodra het traject is afgehandeld rijst de vraag: ‘Wat nu? Ik zit thuis en wil graag iets gaan doen’”, vertelt Grapendaal.

Stichting

De vragen blijven bij Van Neerven en Grapendaal door het hoofd spoken tot het moment dat ze met elkaar in contact komen. Dat resulteert uiteindelijk in een nieuw, gezamenlijk, project: Helden on Tour. Een stichting zonder winstoogmerk. „Het platform is drieledig”, legt Grapendaal uit. „Allereerst willen we mensen helpen om meer te sporten en bewegen. Daarnaast kunnen we ook maatschappelijk participeren door bijvoorbeeld met ze op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Verder bieden we hulp in lifestyle, zoals coaching en het zorgen voor ontspanning.”

Valkenburg

Als hoofdlocatie is gekozen voor Valkenburg. „We richten ons op mensen uit heel Zuid Limburg en Valkenburg ligt wat dat betreft centraal. Daarnaast biedt de stad ook de locatie Par’Course waar alle voorzieningen, zoals fiets- en wandelroutes, fitness en ook de mogelijkheid tot overnachten, samenkomen. We gaan professionele hulp bieden”, vertelt Grapendaal, „vanuit de gedachtegang van de mensen, de hulpbehoevenden.”

Handbike

Dennis van Bree (45) is één van deze mensen. Hij heeft MS en kan daardoor niet meer lopen. „Ik werd blij toen ik van het initiatief hoorde. Ik wil heel graag weer gaan sporten, zeker omdat mijn zoon een fanatiek fietser is en graag eens met hem zou willen meefietsen”, vertelt Van Bree. „Ons eerste doel is dan ook om voor Dennis geld in te zamelen zodat wij hem een handbike ter beschikking kunnen stellen, zodat hij wekelijks met ons mee kan sporten”, besluit Grapendaal.

Helden on Tour is deze week officieel gestart. Meer info is te vinden op: www.heldenontour.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen