Borns dierenpark in nood geeft sympathisanten de kans via aandelen dieren te adopteren

Print
Borns dierenpark in nood geeft sympathisanten de kans via aandelen dieren te adopteren

Het pasgeboren kameeltje Yasmine poseert veilig tussen haar beide ouders in Kasteelpark Born. Het dierenpark is al sinds maart gesloten wegens de coronacrisis. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born -

Kasteelpark Born is een grootscheepse reddingsoperatie gestart in de strijd om zijn voortbestaan. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement.

Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee sympathisanten een of meer van de meer dan zevenhonderd dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang adopteren. Het noodhulpproject is pas net van start gegaan, maar lijkt nu al hard op weg een succes te worden.

Steun

„Sinds de publicatie in De Limburger (afgelopen zaterdag, red.) over de financiële noodsituatie worden we overstelpt met steunbetuigingen, telefoontjes en mails. Honderden al en het gaat maar door. In nog geen twee dagen tijd zijn er al vele tientallen dieren geadopteerd. Dan praat je over een paar duizend euro aan inkomsten”, vertelt parkbeheerder Theo Meeks. Hij bestempelt de steun van particulieren als ‘hartverwarmend en hoopgevend’.

Lees ook: Kasteelpark Born slaat alarm: zonder noodhulp failliet

De adoptieprijs is afhankelijk van de diersoort. „Waarbij we rekening houden met de mate waarin een dier (extra) voer en speciale verzorging nodig heeft”, legt Meeks uit. Zo betaalt een parksympathisant die bijvoorbeeld een steenuil wil adopteren, vijftig euro. Eekhoorns, varkens en roodwangschildpadden kosten de helft. Wie zich ontfermt over een lynx of steppe-arend betaalt driehonderd euro, een kameel kost het dubbele.

Populair

Op de vraag welke dieren de ‘adoptie-hitlijst’ tot nog toe aanvoeren, hoeft de parkeerbeheerder niet lang na te denken. „De cavia’s, lynxen en penseelaapjes zijn erg populair. Vreemd genoeg scoren de papegaaien nog niet al te best, terwijl die doorgaans juist erg in de belangstelling staan. Maar de actie is pas net begonnen natuurlijk”, zegt Meeks. In ruil voor hun financiële steun kunnen adoptanten onder meer rekenen op een officieel certificaat. Donateurs die meer dan honderd euro schenken, krijgen bovendien een jaar gratis toegang tot het park.

Borns dierenpark in nood geeft sympathisanten de kans via aandelen dieren te adopteren
De ouders van het pasgeboren kameeltje Yasmine krijgen wat extra voer van een medewerker van het dierenpark. Foto: Annemiek Mommers

Met gemiddeld ruim 80.000 bezoekers per jaar staat het Bornse dierenpark te boek als één van de belangrijkste publiekstrekkers in de regio. Maar als gevolg van de gedwongen sluiting, die minstens nog tot 1 juni gaat duren, staat het kasteelpark het water aan de lippen.

Voer

„Zonder financiële noodhulp zullen we deze crisis niet overleven”, waarschuwt voorzitter Wil van Sloun van de stichting Kasteelpark Born (SKB). Alleen al met de inkoop van voer is maandelijks duizenden euro’s gemoeid. Het SKB-bestuur heeft ook de gemeente met klem om financiële bijstand gevraagd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →