Brunssum wil één miljoen extra uittrekken voor aanpak coronacrisis

Print
Brunssum wil één miljoen extra uittrekken voor aanpak coronacrisis

Fruit voor een voedselbank in Roermond. afbeelding ter illustratie. Afbeelding: Jeroen Kuit

Brunssum -

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum wil één miljoen euro extra reserveren om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad vragen dit geld vrij te maken. Het komt bovenop al genomen maatregelen.

De Brunssumse gemeenschap krijgt - net als andere in Limburg - forse klappen te verwerken. Zo ziet onder meer de Voedselbank een toenemend aantal mensen dat zich meldt. „We hebben daarom besloten de subsidie met 50 procent te verhogen”, zegt wethouder Math Houben (Progressief AKkoord).

Scholen

Brunssum heeft meteen ingegrepen toen de scholen dichtgingen. Om te garanderen dat ook kinderen van arme gezinnen digitaal les konden volgen, is geholpen bij de aanschaf van laptops. Ook is noodopvang verzorgd voor kinderen in nood. Bijvoorbeeld van ouders die door moeten werken, maar geen geld hebben voor opvang.

„De gemeente heeft behoorlijke kosten gehad, vanzelfsprekend wordt een deel bij het Rijk gedeclareerd”, aldus wethouder Servie l’Espoir. De partijgenoot van Houben legt uit dat op veel fronten geld is uitgegeven of inkomsten ontbreken.

Parade

„Alleen al het afgelasten van de Parade kost tienduizenden euro’s. Ook het niet doorgaan van de kermis kost geld. Er zijn huurinkomsten die we mislopen en waarvan het de vraag is of dat geld er ooit nog komt. We helpen als gemeente ook extra bij stichtingen die zich bezighouden met zorg.”

Lees ook: Pandemie kan nog 2 jaar duren

Het is geen ‘Sinterklaaspotje’ dat Brunssum beschikbaar gaat stellen. Het voorstel is om het extra geld te halen uit het voorlopige positieve resultaat over 2019. Brunssum wist bijna twee miljoen euro over te houden.

De criteria voor toekenning van de extra middelen zullen in overleg met de gemeenteraad worden vastgesteld. De raad vergadert dinsdagavond met gebruik van de digitale app Zoom.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen