Parkmanager Klein Vink Arcen: ‘Deze camping lijkt op een spookstad’

Print
Parkmanager Klein Vink Arcen: ‘Deze camping lijkt op een spookstad’

Afbeelding: Klein Vink, Arcen © WijLimburg

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

De week voor Pasen is het begin van het hoogseizoen voor campings en andere toeristische verblijflocaties. Maar juist nu is het stil. “Onze camping lijkt wel een spookstad,” aldus Stephan Peeters, parkmanager bij Roompot Vakantie Resort Klein Vink te Arcen.

Camping, vakantiebungalows, hotel, thermaalbad. Dit Noord-Limburgse vakantieoord heeft het allemaal. Maar de accommodatie is grotendeels leeg. Peeters: “Het is een gigantische chaos waar we maar geen grip op krijgen. Een 25-tal huisjes is bezet, voor de rest lijkt het hier wel of we in oorlogstijd leven. Het hele leven is uit ons park verdwenen. Dood. Weg.”

Rust en ontspanning Normaliter komen er dagelijks alleen al 1.500 gasten naar het Thermaalbad Arcen, nu is het gesloten. Peeters: “Het hotel mag officieel open zijn, maar wat kunnen de gasten? Ontbijten op hun kamer? Horeca is gesloten. Dus ook het hotel staat leeg. Ja gelukkig zijn er ongeveer 40 tot 50 gasten in de bungalows. Die staan verspreid over het park. Een groot aantal van die mensen komt nu bewust. Voor de rust en om even bij te tanken in een natuurrijke omgeving. Ze kunnen met dit mooie weer gaan wandelen of fietsen. Meer hebben zij niet nodig. Maar, zoals gezegd, dat is een hele kleine groep. De meeste bezoekers willen vermaak. Dat kunnen we ze nu niet bieden. Dit is een zware belasting voor ons bedrijf.”

Personeel beschermen Peeters kreeg in het begin van de crisis zelfs te maken met boze gasten die geen begrip hadden voor de situatie. “Zij hadden geboekt en waren gefrustreerd dat de faciliteiten gesloten waren en ze te weinig vermaak hadden. Die heb ik doorverwezen naar ons klachtenbureau. Het is mijn taak als parkmanager om het personeel te beschermen. Die leven ook in onzekere tijden. Aflopende contracten worden niet verlengd. Wat brengt de toekomst? Hoe lang gaat dit duren? Wij hebben hier in totaal tussen de 150 en 175 mensen in dienst. Dagelijks kunnen we er ongeveer 25 aan het werk houden. Ook voor hun moet ik positief blijven. Even een babbeltje, een grapje of een luisterend oor bieden. Ze moeten soms taken doen waar ze eigenlijk niet voor zijn aangenomen. Maar het is even niet anders. Het is nu een kwestie van overleven.”

Toekomstige verwachtingen Deze periode rondom Pasen en de aanstaande meivakantie zijn normaal topweken voor ieder vakantiepark. Ook bij Roompot in Arcen zou het in deze periode een uitverkocht huis zijn. Peeters heeft zich al bij de huidige situatie neergelegd. Maar wat gebeurt er daarna? Wat is het psychologisch effect? “Ik denk dat mensen, als het maar even veilig is, er toch weer op uit willen. Dat merken wij ook aan de boekingen. Mensen willen toch zeker dat ze in juli of augustus een plek krijgen. Hun reactie luidt: als het dan nog niet verantwoord is, zien we wel verder. Maar men kijkt al vast vooruit. Alleen voor ons is de vraag: onder welke omstandigheden? Hoeveel mensen mogen we in het thermaalbad toelaten? Hoeveel mensen mogen bij de horecagelegenheden naar binnen? Een nasleep zal er zeker zijn en misschien gaan de maatregelen nog wel het hele jaar duren. Maar wij willen vooral positief blijven en gaan er vanuit dat er op redelijk korte termijn toch weer wat leven in de brouwerij komt.”

Regionale uitwerking Arthur van Disseldorp, regiomanager bij Recron, de belangenorganisatie voor de recreatie, begrijpt de situatie van Stephan Peeters volledig, maar weet dat die bij de diverse parken verschilt. “Als je een park hebt met vooral jaarplaatsen, dan valt het verlies mee, maar als je, zoals in Arcen, afhankelijk bent van boekingen dan is de situatie minder rooskleurig.” Van Disseldorp weet dat het effect van een leeg vakantiepark ook zijn uitwerking heeft op de regio. “Arcen is daarvan een goed voorbeeld. En ook in de rest van de provincie zijn veel van dergelijke plaatsjes afhankelijk van het toerisme. Het zit zo in elkaar verweven. Fietsenverhuur, de ijskraam et cetera. Voor even is dit vol te houden, maar op de lange termijn zorgt deze situatie voor een bloedbad.”

Rigide regels De regels die de overheid oplegt zijn volgens Van Disseldorp ook dubbel. “Campings zijn verboden terrein, maar iemand mag wel tien hoog achter in een klein appartementencomplex met tientallen andere mensen samen leven. Ik zeg: geef ze dan de ruimte en laat ze met hun tentje of caravan naar een vakantiepark gaan. Daar hebben ze veel meer bewegingsvrijheid. De overheid zou de regels veel flexibeler moeten maken. Het is nu nog te rigide. Daar is niemand bij gebaat. Wij zijn daar als belangenorganisatie in ieder geval volop over in gesprek.”

Ook Van Disseldorp wil positief afsluiten. “Wie weet, misschien heeft dit uiteindelijk wel een positief effect en gaan mensen deze zomer allemaal in eigen land op vakantie. Want het risico van een ander land zullen velen nog niet durven te nemen.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg