Bevrijdingsalbum Limburg blijft op zoek naar oorlogsherinneringen

Print
Bevrijdingsalbum Limburg blijft op zoek naar oorlogsherinneringen

Deze neergestorte bommenwerper werd door Meijelnaren compleet ontmanteld. Afbeelding: heemkundevereniging medelo

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Bevrijdingsalbum Limburg verzamelt herinneringen aan de bevrijding die verloren dreigen te gaan omdat ze ergens op een zolder of in een schoenendoos liggen te verstoffen. De zoektocht naar onbekende oorlogsschatten is nog niet teneinde.

Op www.bevrijdingsalbum.nl zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poëziealbums en documenten uit particulier bezit samengebracht.

Het project startte op 12 september 2019, exact 75 jaar nadat de bevrijding van Limburg begon in het dorpje Mesch bij Eijsden. Initiatiefnemers Kris Förster, Lukas van der Hijden en Fred Cammaert willen iedere stad en elk dorp of gehucht een plek te geven in dit digitale album, dat middels een tijdlijn en interactieve kaart laat zien wat er in die dagen in Limburg gebeurde. Van de aanvankelijke vreugde in het zuiden, tot de taaie lange strijd die volgde in de rest van Limburg.

Het ingestuurde materiaal geeft een gevarieerd beeld van de bevrijding in Limburg. Zo komt uit Meijel de foto van een jonge vrouw tussen het puin van de opgeblazen dorpskerk. Bijzonder is het poëziealbum van Dina Hegger, een tienermeisje uit Lomm.

In het boekje staan namen en adressen van gevluchte Franse krijgsgevangenen die onderdoken bij haar familie en met wie ze na de oorlog nog jarenlang contact had. Verder documenten die Tegelenaar Jacobus Seelen het recht gaven zijn fiets te behouden en de grens over te steken om eten te halen, dat hij naar het Tegelse ziekenhuis bracht. En om zijn door de Wehrmacht in beslag genomen paard terug te halen. Tijdens de oorlog kwamen bij hem en zijn vrouw Catharina regelmatig Duitsers over de vloer, terwijl in de kelder vijf onderduikers zaten.

En dan vooral veel foto’s, onder meer van de totaal verwoeste Venlose binnenstad, een gezin uit Wellerlooi aan tafel in een volledig kapotgeschoten woning met gapende gaten in de buitenmuren en een dak dat op instorten staat, een geallieerde bommenwerper die in 1944 neerkwam op de Katsberg in Meijel en door dorpelingen grotendeels werd ontmanteld.

Het project loopt nog tot eind 2020. Kris Förster roept Limburgers op thuis of bij hun (groot)ouders op zoek te gaan naar verborgen documentatie. “Denk vooral ook aan alledaagse zaken, zoals foto’s van een verjaardag, een communiefeest of spelende kinderen op straat. Maar ook aantekeningen uit een dagboek.”

Digitaal materiaal is eenvoudig te uploaden op www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee.

Alle bestanden worden met toestemming van de inzenders overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor komende generaties.