Bevrijdingsalbum Limburg blijft zoeken naar oorlogsherinneringen

Print
Bevrijdingsalbum Limburg blijft zoeken naar oorlogsherinneringen

De pilotenhelpers van De Zwarte Plak. Afbeelding: Nationaal archief

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn -

Bevrijdingsalbum Limburg verzamelt herinneringen aan de bevrijding die verloren dreigen te gaan omdat ze ergens op een zolder of in een schoenendoos liggen te verstoffen. De zoektocht naar onbekende oorlogsschatten is nog niet teneinde.

Op www.bevrijdingsalbum.nl zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poëziealbums en documenten uit particulier bezit samengebracht. Het project startte op 12 september 2019, exact 75 jaar nadat de bevrijding van Limburg begon in het dorpje Mesch bij Eijsden. Initiatiefnemers Kris Förster, Lukas van der Hijden en Fred Cammaert willen iedere stad en elk dorp of gehucht een plek te geven in dit digitale album, dat middels een tijdlijn en interactieve kaart laat zien wat er in die dagen in Limburg gebeurde.

Het ingestuurde materiaal geeft een gevarieerd beeld van de bevrijding in Limburg. Zoals de foto van een achtergebleven Britse Romneyloods die door Wim Lamers uit Bergen tot noodcafé werd verbouwd en drie jaar lang als tijdelijke dorpskroeg zou fungeren. Illustratief voor de ellendige leefomstandigheden van veel Limburgse gezinnen in de eerste maanden na de bevrijding is de foto van de kapotgeschoten woning van Ber en Marie Janssen uit Well. Door een groot gapend gat in de buitenmuur is te zien hoe ze met hun kinderen aan tafel zitten, terwijl boven hen het dak op instorten staat. Achter de foto van de pilotenhelpers van de Zwarte Plak bij America zit een heel verhaal. Met gevaar voor eigen leven biedt onder meer de familie Poels een schuilplek aan bemanningsleden van neergehaalde geallieerde bommenwerpers. Jacobs Poels moet vluchten en overlijdt aan een hartinfarct. Bert Poels beschrijft zijn avontuurlijke herinneringen na de oorlog in een boek. De publicatie is felomstreden omdat de auteur zich volgens betrokkenen ten onrechte als centrale figuur in de hulpverlening opvoert.

Verder een foto van mannen uit Siebengewald die onder dwang tankgrachten graven ter versterking van de Westwall, de Duitse verdedigingslinie. Hun dorp heeft vanaf september 1944 een Duitse burgemeester en de Reichsmark is het enige betaalmiddel.

Het project loopt nog tot eind 2020. Kris Förster roept Limburgers op thuis of bij hun (groot)ouders op zoek te gaan naar verborgen documentatie. „Denk vooral ook aan alledaagse zaken, zoals foto’s van een verjaardag, een communiefeest of spelende kinderen op straat. Maar ook dagboekaantekeningen.”

Digitaal materiaal is eenvoudig te uploaden op www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee.

Alle bestanden worden met toestemming overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor komende generaties.