Come Together Roermond: verbinding door evenementen wordt verbinding door corona

Print
Come Together Roermond: verbinding door evenementen wordt verbinding door corona

Verbinden door samen te eten, zoals hier bij het kerstdiner in de outletpassage was één van de ideeën in de Come Together campage. Dat komt er voorlopig niet van. Afbeelding: Harry Heuts

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Come Together. Onder die noemer startte Roermond in evenementenjaar 2020 een campagne. Wat verbinding via activiteiten moest worden werd verbinding door het coronavirus.

Niet alleen het commerciële belang van evenementen, maar ook het maatschappelijk-sociale. Daar wilde Roermond dit jaar extra de focus op leggen met de vele grote happenings die in de planning zaten. The Passion, het Bevrijdingsfestival, de eerste editie van de Biënnale, het 800-jarige jubileum van de Munsterkerk: gelegenheden bij uitstek voor de gemeente om voor verbinding tussen haar burgers te zorgen. Om mensen samen te brengen middels allerhande activiteiten.

Voor dat doel lanceerde Roermond afgelopen maart de campagne Come Together, met daaraan gekoppeld een website waar iedereen ideeën voor verbindende activiteiten kwijt kon. Suggesties waren er al volop. Levensgrote gezelschapsspellen in de openbare ruimte. Een klusdag waarop mensen elkaar helpen. Een rondreizende tafel die van wijk naar wijk zou trekken om te eindigen op het Bevrijdingsfestival.

Coronavirus

De site was nog niet online of het coronavirus gooide roet in het eten. Samenkomen is er voorlopig niet meer bij. Althans niet in letterlijke, fysieke zin. Figuurlijk heeft Come Together zich juist ontwikkeld tot een verbinder in optima forma. Een platform waar mensen in moeilijke tijden samenkomen. Met dank aan de twee voor de campagne verantwoordelijke wethouders Marianne Smitsmans en Angely Waajen, die snel de koers hebben verlegd en de site tot een soort coronahulpdienst hebben getransformeerd.

Alle initiatieven die in Roermond (en daarbuiten) zijn ontstaan in het kader van de coronacrisis zijn op of via cometogetherroermond.nl te vinden. Van de belbrigade, waar eenzame mensen zich kunnen melden voor een dagelijks telefonisch babbeltje met een vrijwilliger tot de coronahelpers van Wel.kom, die hulpvraag en - aanbod bij elkaar brengen. Van Roermondse horecaondernemers waar je terechtkunt voor een maaltijd aan huis tot een hulplijn voor psychische ondersteuning. Om de moed erin te houden, is er de #cometogetherroermond Challenge met het verzoek foto’s of filmpjes op sociale media te zetten hoe je iemand helpt of je anderszins positief opstelt. Via de hashtag worden die verder verspreid.

Vasthouden

Hoe wrang ook, het coronavirus heeft het verbroederingsinitiatief van de gemeente juist een handje geholpen. Dat erkennen ook de beide wethouders, die blij zijn met de verbindende rol die Come Together dankzij de „geweldige inzet van de mensen” heeft gekregen. „Nu zorgen dat we dat gevoel straks met z’n allen vasthouden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →