Tweede Kamer: ‘Geen monopolie op coronavaccin’

Print
Tweede Kamer: ‘Geen monopolie op coronavaccin’

Afbeelding: ANP

Op het moment dat er een vaccin tegen corona is, moet het in handen komen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die de kennis aan alle landen verspreidt.

Een Kamermeerderheid lijkt dit voorstel van GroenLinks te steunen. Woensdag komt dit aan de orde in het coronadebat.

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet woensdag zijn voorstel in dat Tweede Kamerdebat. Hij anticipeert daarbij op een voorstel van Costa Rica, dat een Covid-19-pool wil die wordt beheerd door de WHO. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO heeft het idee van Costa Rica omarmd. In mei is de algemene vergadering van de WHO.

Van groot belang

„De ontwikkeling van het vaccin mag niet in handen komen van één bedrijf of een land die het recept geheim kunnen houden door een patent. We willen dat het toegankelijk wordt voor alle landen en zo snel mogelijk kan worden geproduceerd”, zegt Klaver. Dat betekent dat alle eigendomsrechten en kennis over een te ontwikkelen vaccin, coronatests en medicatie bij de WHO worden verzameld en actief wereldwijd gedeeld. Klaver acht de kans ‘best groot’ dat het bedrijf dat de uitvinding doet er patent op aanvraagt en miljardenwinsten maakt. „We weten dat Trump heeft geprobeerd een Duits bedrijf te kopen om het alleen voor de VS beschikbaar te krijgen. Als een bedrijf dit heeft, is het enorm veel geld waard. Om dat tegen te gaan, moeten we de WHO faciliteren.” Natuurlijk mag er geld mee worden verdiend, maar ‘redelijk’ en ‘geen woekerprijzen’.

Volgens Klaver is het van groot belang dat Nederland dit voorstel vroegtijdig steunt. „Dat kan een enorm effect hebben op de politiek binnen de WHO.” De GroenLinkser krijgt steun van regeringspartij D66 en weet de rest van de oppositie aan zijn zijde. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid.

Strenger

Als de coronacrisis achter de rug is wil GroenLinks een fundamenteel debat over de rol van de farmaceutische industrie en de overheid. „Medicijnen en vaccins zijn in handen van die bedrijven, maar bij een crisis kunnen zij onvoldoende produceren.” Ook de afhankelijkheid van China, waar de grondstoffen vandaan komen en India, waar de fabrieken staan, is hem een doorn in het oog. „We moeten daar als Europa niet van afhankelijk willen zijn.”

Ook vindt hij dat het kabinet strenger had kunnen zijn naar farmaceut Roche, dat te lang op de receptuur voor de coronantests bleef zitten. „We hadden al een veel grotere productiecapaciteit kunnen hebben.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen