Regisseur Ben Verbong: ‘We staan nu ‘on hold’, de catastrofe moet nog komen’

Regisseur Ben Verbong: ‘We staan nu ‘on hold’, de catastrofe moet nog komen’

Afbeelding: © Peter Schols | De Limburger

Beek / Beesel / Bergen / Brunssum / Gennep / Heerlen / Kerkrade / Landgraaf / Maastricht / Meerssen / Nederweert / Roermond / Simpelveld / Stein / Vaals / Venlo / Venray / Voerendaal / Weert / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick -

Het coronavirus slaat diepe wonden in de economie. Mkb’ers, zzp’ers houden hun hart vast, de horeca vraagt zich af hoe ze deze slag te boven moeten komen en menig werknemer heeft slapeloze nachten over het voortbestaan van zijn of haar baan.

Een wereld die wat verder van ons afstaat, is de film- en televisie-industrie. We zitten nog steeds voor de buis te kijken naar een goed gevuld programma, kunnen weliswaar niet meer naar de bioscoop, maar daar bieden streamingdiensten als Netflix, Videoland of Apple TV uitkomst. Je zou denken dat de coronacrisis geen invloed heeft op deze branche. Maar niets is minder waar.

In één klap 400 mensen op straat

De in Tegelen geboren regisseur Ben Verbong windt er geen doekjes om. “Deze crisis wordt ook catastrofaal voor de film- en televisie-industrie. Er wordt simpelweg niets meer gemaakt. De meesten zitten thuis.” Verbong maakt zich grote zorgen over de toekomst van de filmindustrie. “Eigenlijk staan we nu nog ‘on hold’, maar de catastrofe moet nog komen. De vraag is of we alles wat we nu aan het maken waren, überhaupt nog kunnen oppakken na de crisis. En stel je maakt je bioscoopfilm af, dan is er geen plek om die te vertonen in de bioscoop. Want andere films staan al ingepland. Dan gaat de productie waar je jaren aan hebt gewerkt, direct op een streamingsdienst. Geen bioscooppubliek, geen recensies, geen aandacht, geen winst. Een grote Amerikaanse productie was vóór het uitbreken van het coronavirus in Berlijn aan het draaien. Ze zijn gelijk huiswaarts gekeerd en 400 Duitse medewerkers stonden in één klap op straat. Ik heb mijn grote twijfels of deze productie ooit nog wordt afgemaakt.”

Bloedbad

Wat de tv-productie betreft ligt het niet veel anders. Een Duits productiebedrijf met zes tot zeven mensen in dienst moet op jaarbasis zo’n vier tot vijf televisiefilms per jaar maken om een beetje rendabel te zijn. “Dat halen ze dit jaar nooit meer in, hoe snel ook ingrijpende maatregelen genomen worden. De faillissementen zullen ons om de oren vliegen. Dit wordt een gigantisch bloedbad. Eerst de kleinere, daarna, als het langer duurt, de grotere filmproducenten.” Verbong vindt de huidige maatregelen om het coronavirus te beteugelen desastreus voor de filmindustrie. “Van deskundigen begrijp ik dat we veel strenger zouden moeten zijn. Liever twee maanden een complete lockdown en dus ook de economie twee maanden stilleggen, dan het nu rekken. Na die lockdown weer naar de situatie waarin we nú zitten en dan heel gecontroleerd terug naar de normaliteit. We houden de economie nu nog een beetje in leven, maar daardoor wordt de totale tijd veel langer, zeggen de mensen die er verstand van hebben. En dacht je nu echt dat we eind juni het virus de wereld uit hebben. Ook dan zullen we nog maanden met een 1,5 meter economie moeten leven. En je zult begrijpen dat voor het maken van films anderhalve meter compleet onwerkbaar is. Althans ik zou niet weten hoe dat zou moeten?”

Reset

Hoe verschrikkelijk deze periode ook is voor ons allemaal, economisch gezien ziet de Limburgse regisseur ook een lichtpuntje. “Het economisch model van meer, meer, meer kon geen stand houden. Het was een kaartenhuis geworden dat bij de eerste de beste Erschütterung in elkaar zou storten. En dat gebeurt nu. Een voorbeeld: sinds ik in 1996 in Duitsland ben gaan werken, zijn er ongeveer 800 nieuwe regisseurs bijgekomen, maar het volume aan films is níet toegenomen. Alleen streamers zoals Netflix, Videoland, Amazon of Apple TV geven nu op korte termijn werk, maar na de concurrentieslag in die branche, die zeker gaat komen, blijven er daar ook maar een paar over. Hoe erg ik het ook vind dat onze branche nu enorme klappen gaat krijgen, het zal ons ook resetten. We zullen na deze periode anders tegen dingen gaan aankijken, zowel privé als zakelijk. We gaan terug naar wat er echt toe doet en dat zal ook gevolgen hebben voor ons arbeidsmodel.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg