RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

Print
RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

Afbeelding: ANP

Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagmorgen aan de Tweede Kamer.

Een grafiek laat zien dat het aantal nieuwe besmettingen bij zorgmedewerkers de laatste tijd sneller daalt dan in andere groepen, zoals besmettingen in instellingen of door mensen uit het buitenland. Minder besmettingen onder zorgpersoneel betekent ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg.

Veel hulpverleners zijn overigens juist besmet geraakt buiten het ziekenhuis, zegt Van Dissel. Dat blijkt uit gevallen die onderzocht zijn en de „ervaring die vanuit China gerapporteerd is”.

Meer dan een op de vijf corona-meldingen komen van zorgverleners, zegt Van Dissel. Dat beeld is wel vertekend, benadrukt hij, omdat er onder zorgpersoneel veel meer wordt getest, waardoor er relatief meer meldingen uit die hoek binnenkomen.

Minder immuun

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken.

Er lopen allerlei onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand worden tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken blijkt „dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen”, zegt Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt.

Het is dan maar de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn, maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, stelt Van Dissel.

Als mensen wel immuun zijn, is het overigens nog maar de vraag voor hoelang. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal „jaren” stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.

Sneller terug naar normale IC-capaciteit

Vóór 1 juni kan het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit. Dat zei van Dissel woensdagmorgen in de Tweede Kamer. De piek ligt nu in de laatste week van april.

Vorige week nog toonde de grafiek dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zou zakken onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek lag toen rond 1 mei. Van Dissel: ,,We waren eerder somberder.” Toch benadrukt de RIVM-directeur in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog lange tijd een forse druk op de IC’s zal blijven. ,,Die werken momenteel op 200 procent.”

Lees ook: Experts: Nu genoeg ic-plekken om piek te doorstaan

Woensdagmorgen bleek al uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder het RIVM) dat de piek inmiddels binnen de opgeschaalde IC-capaciteit zal blijven. Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

Verpleeghuislocatie

Er was ook minder goed nieuws: zo’n 10 procent van de gemelde coronagevallen is op een verpleeghuislocatie. Van Dissel: ,,We zien toch dat het hier gaat om kwetsbare personen.” Van het totaal aantal verpleeghuislocaties (2500), is momenteel op circa 900 locaties het coronavirus vastgesteld.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog

Het RIVM gaat deze ontwikkeling verder onderzoeken. Inmiddels geldt de maatregel dat mensen in verpleeghuizen geen bezoek mogen ontvangen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen