Hele Heuvelland op slot voor dagjesmensen

© Annemiek Mommers

Het gebied ten zuiden van de A79 gaat vanaf donderdagochtend op slot voor dagjesmensen. De Veiligheidsregio wil voorkomen dat te veel mensen samendrommen in het gebied, zoals afgelopen weekend.

René Willems en Benti Banach

De maatregel geldt van 9 tot 18 uur, duurt minimaal tot en met paasmaandag en is bestemd voor alle fietsers, automobilisten en motorrijders die het gebied in willen om te recreëren. Alleen bestemmingsverkeer en mensen die in een hotel of andere accommodatie vertoeven, mogen het gebied nog in. Na Pasen wordt bekeken of de maatregel wordt verlengd. De bedoeling is om hiermee verdere verspreiding van het Covid-19-virus te voorkomen.

Toezichthouders

Bij de toegangswegen vanaf het noorden komen hekken en toezichthouders. Daar kunnen om die reden files ontstaan, voorziet de Veiligheidsregio. Aan de Belgische kant is het gebied al dicht voor niet noodzakelijk grensverkeer. Bij de ingangen vanaf Duitsland wordt de marechaussee opgesteld.

Naast gemeentelijke toezichthouders, boa’s en politie worden ook handhavers en opsporingsambtenaren van de provincie en het Waterschap Limburg ingezet. Voor inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals en Simpelveld is het gebied gewoon toegankelijk. Zij worden wel geacht zo veel mogelijk thuis te blijven en de anderhalve meter afstand tot elkaar te betrachten.

Familielid

Ook mensen die in dit gebied werken en ander bestemmingsverkeer worden bij de poorten naar het Heuvelland doorgelaten. „Een bezoek aan een vriend of familielid is dus nog steeds mogelijk”, laat de Veiligheidsregio weten.

Als de inwoners van het Heuvelland zelf gaan recreëren en zich daarbij aan de landelijke richtlijn houden, worden ze niet beboet, zo laat de Veiligheidsregio weten. Dat geldt ook voor niet-inwoners, maar die kunnen het gebied in principe niet in.

Winkels, de Woonboulevard Heerlen, bouwmarkten en tuincentra in Zuid-Limburg blijven vooralsnog gewoon open. Afgelopen weekend is op de meeste plekken gebleken dat ondernemers en klanten zich daar goed aan de algemeen geldende maatregelen houden, zoals anderhalve meter afstand houden en zo veel mogelijk thuis blijven.

Restaurants

De toeristische sector reageert relatief gelaten op de nieuwe maatregel. Cafés en restaurants zijn toch al gesloten. Hotels, B&B’s en vakantieparken hebben geen last van de nieuwe maatregel. „Gasten die een weekeinde hebben geboekt bij een accommodatie in het Heuvelland kunnen gewoon komen”, zegt Iris Bakker van Visit Zuid-Limburg. „Het is wel verstandig om het reserveringsbewijs mee te nemen.”

De enige zaken die wellicht nadeel ondervinden zijn volgens Visit Zuid-Limburg-directeur Anya Niewierra wellicht ijssalons. „Voor zover die nog open zijn”, zegt ze. „En ook daar is de omzet op dit moment minimaal; in die zin zijn de economische gevolgen van deze extra maatregel nog wel te overzien.”

Kuchen en spugen

Burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg wist maandag al dat strengere maatregelen onvermijdelijk waren. „Op de Burgemeester Henssingel werden zondag in tien minuten meer dan honderd motoren geteld”, zegt hij. „Ik kreeg een noodkreet van iemand uit IJzeren: help ons, burgemeester, we stikken hier. Ze kuchten en spuugden. Dan kun je niet anders dan rigoureus ingrijpen, alleen al om onze eigen inwoners te beschermen.”

„Wij zijn van nature een gastvrije gemeente die de Cittaslow-gedachte omarmt”, zegt burgemeester Nicol Ramaekers van Gulpen-Wittem. „Het doet me ronduit pijn dat ik moet zeggen: sorry, jullie zijn nu even niet welkom in Gulpen-Wittem. Maar het kan helaas niet anders.”

Ze heeft er begrip voor dat Vaals zondag wegen ging afsluiten. „Het gevolg was echter dat al die motorrijders omdraaiden en nóg een keer door Mechelen en Epen kwamen. Je kunt dat alleen voorkomen door het hele gebied af te sluiten. In die zin ben ik hartstikke blij met het besluit van de Veiligheidsregio.”

Motorrijders

Ook Anya Niewierra is niet verrast door de maatregel. „Na het wangedrag van de motorrijders afgelopen weekeinde in Vaals zag je dit al aankomen”, zegt ze. De enorme drukte op de smalle, bochtige wegen in het Heuvelland heeft volgens haar wel één ding duidelijk gemaakt: „Het zijn dus niet de toeristen die voor deze ellende zorgen. Die motorrijders kwamen uit onze eigen streek, uit de steden rond het Heuvelland.”

De stemming onder de toeristische ondernemers is volgens Iris Bakker niet al te best. „Pasen is normaal de start van het nieuwe vakantieseizoen”, zegt ze. „Dan begint het bij veel mensen toch wel te kriebelen. Dit jaar is dat helaas anders. Maar op dit moment staat de gezondheid van ons allen voorop. Bovendien biedt het strenge beleid van nu de grootste kans dat de situatie straks weer redelijk snel verbetert. Dat hebben we premier Rutte eerder deze week opnieuw horen uitleggen.”

© Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee