Sorteercentrum en kringloopwinkels RD4 dicht: ‘Bewaar textiel voorlopig thuis’

© Luc Lodder

Afvalverwerker RD4 roept mensen op om gebruikte kleding voorlopig in huis te bewaren. Door de coronacrisis kan RD4 even geen textiel verwerken.

Redactie

„Normaal gesproken is Rd4 blij dat burgers hun kleding naar de ondergrondse textielcontainers en de containers op de milieuparken brengen”, laat RD4 weten. „Door de coronacrisis is dit nu even niet mogelijk. Kleding wordt tijdelijk opgeslagen en hierdoor verslechtert de kwaliteit. Daarom roepen we op om het textiel nog even thuis te bewaren.”

Besmetting

Op 16 maart heeft Rd4 besloten om het sorteren van textiel in het Rd4-textielsorteercentrum in Heerlen stil te leggen. Ook de Rd4-kringloopwinkels, waar de kleding, schoenen en tassen worden verkocht, zijn tijdelijk gesloten. Normaal gesproken werken bijna 110 medewerkers, met achterstand tot de arbeidsmarkt via de sociale werkvoorziening WSP, in het Rd4 textielsorteercentrum, schouder aan schouder, om textiel te sorteren.

Roger Wetzels, manager grondstoffen bij Rd4: „Dat was voor ons de reden om te stoppen met het sorteren van de kleding. We willen voorkomen dat medewerkers besmet worden met het virus.”

Bewaren

Bij langdurige opslag gaat de kwaliteit van het textiel behoorlijk achteruit. En dat kan betekenen dat het textiel, als deze crisis voorbij is, niet meer bruikbaar is. Wetzels: „Dan zouden we de kleding helaas moeten vernietigen en dat willen we natuurlijk niet. We vragen daarom iedereen om het textiel in deze periode thuis te bewaren, totdat de sortering weer kan worden opgepakt.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee