Aantal ic-patiënten voor het eerst afgenomen in Nederland

Print
Aantal ic-patiënten voor het eerst afgenomen in Nederland

Archiefbeeld: Een tot intensive care unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Afbeelding: ANP

Het aantal patiënten op de intensive care is de afgelopen 24 uur met 16 gedaald naar 1408 patiënten. Het is voor het eerst dat er een sprake is van een afname van het aantal ic-patiënten. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdagmiddag bekend.

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was de afgelopen dagen al relatief laag. Het LCPS meldde dinsdag dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen slechts met 15 was gestegen. De dag ervoor ging het om 24 personen.

Lees ook: Aantal ziekenhuisopnames Limburg neemt toe met 42

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de cijfers gunstig. ,,De werkdruk op de IC’s blijft onveranderd hoog”, voegt hij er wel aan toe. Kuipers benadrukt dat de daling ook nog maar licht is. “Het is daarom veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen.”

Geen zorgen

Nederland heeft als het echt nodig 2400 ic-plekken paraat. 500 plekken daarvan, zijn voor niet-coronapatiënten. ,,Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg eerder.

Woensdag bleek dat er voorzichtig vooruit wordt gekeken, waarbij op lange termijn gedacht kan worden aan het afschalen van de ic-capaciteit. Vereiste is wel dat het aantal patiënten op de intensive care dan langere tijd onder de 1000 moet zijn. Dit kan nog lange tijd duren.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen