Roermond wil dat alle campings en jachthavens in gemeente sluiten

Print
Roermond wil dat alle campings en jachthavens in gemeente sluiten

Roermond wil dat alle campings en jachthavens in de gemeente voor Pasen worden afgesloten. Afbeelding: Peter Schols

Burgemeester Rianne Donders van Roermond wil dat alle campings en jachthavens in haar gemeente nog voor Pasen worden gesloten. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

De Veiligheidsregio zal op zeer korte termijn, woensdagavond of donderdag, een beslissing nemen over het verzoek. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord komt de vraag van Roermond voort uit het feit dat een aantal campings en jachthavens dicht tegen het centrum van de stad ligt. Het zou krom zijn dat als inwoners van Roermond gevraagd wordt zo veel mogelijk binnen te blijven, er op een steenworp afstand van de binnenstad vakantie gevierd wordt door toeristen.

Volgens de Veiligheidsregio is Roermond de enige gemeente in Noord- en Midden-Limburg die een dergelijk verzoek heeft ingediend. In Zeeland en Zuid-Holland zijn campings en vakantieparken al compleet afgesloten, in Limburg geldt een dergelijk verbod niet. Daar zijn enkel de voorzieningen zoals het sanitair afgesloten.

Grensovergangen

Volgens de Veiligheidsregio worden vanaf donderdag controles gehouden door de Koninklijke Marechaussee bij de belangrijkste grensovergangen ter hoogte van Venlo en Roermond. Ter plaatse geldt een ontmoedigingsbeleid. De marechaussee kan Duitse auto’s aanhouden en verzoeken om te keren als de inzittenden geen dringende reden hebben om Nederland te bezoeken. Er zijn mobiele teams actief die de kleinere grensovergangen in de gaten houden.

Ook zal veel gecontroleerd worden door politie en handhaving op plekken waar normaal gesproken veel Duitse toeristen aanwezig zijn. De Veiligheidsregio laat weten dat als een situatie ergens uit de hand dreigt te lopen, overgegaan wordt tot directe sluiting van een onderneming of het gebied waar de onderneming zich bevindt.

Advertenties

De Veiligheidsregio vraagt Nederlands ondernemers per direct te stoppen met reclamecampagnes in de Duitse media, zodat ‘Duitse kooptoeristen niet langer in de verleiding worden gebracht de grens over te gaan om hier inkopen te doen’. Ook worden media in Limburg gevraagd niet langer advertenties van Duitse winkels te plaatsen. De Veiligheidsregio erkent dat dit niet afgedwongen kan worden bij bedrijven.

Heuvelland

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg maakte eerder op de dag bekend dat het Heuvelland vanaf donderdag is afgesloten voor dagjesmensen. Dit is besloten omdat de Veiligheidsregio wil voorkomen dat te veel mensen samenkomen in het gebied, zoals afgelopen weekeinde het geval was.

De maatregel geldt van 9.00 tot 18.00 uur, duurt tot en met Paasmaandag en is bestemd voor alle fietsers, automobilisten en motorrijders die in het gebied willen recreëren. Alleen bestemmingsverkeer en mensen die in een hotel of andere accommodatie vertoeven mogen het gebied nog in. Na Pasen wordt bekeken of de maatregel wordt verlengd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen