Bernie Sanders stapt uit race, Joe Biden neemt op tegen Trump

Bernie Sanders. © AFP

De linkse senator Bernie Sanders (79) is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij maakte dat woensdagmiddag bekend in een verklaring, waarin hij Joe Biden feliciteert met de overwinning. ,,Ik wens hem veel succes. We moeten de gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis zien te verslaan.“

Redactie

Voormalig vicepresident Joe Biden (77) is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikeinse president Donald Trump (73).

Ver aan kop

Dat de linkse Sanders zich zou terugtrekken, werd verwacht na een reeks nederlagen in de voorverkiezingen. Zijn grote rivaal, de gematigde Biden, stond in de race ver aan kop.

De voorverkiezingen worden inmiddels overschaduwd door de coronacrisis. Dinsdag werden ondanks een roep van de Democraten om dat niet te doen voorverkiezingen gehouden in de staat Wisconsin. De voorverkiezingen in Louisiana, Georgia en Ohio werden wel uitgesteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lange tijd populair

Bij het begin van de voorverkiezingscampagne was Sanders lange tijd de populairste kandidaat bij de Democraten. Hij zag zijn voorsprong in landelijke peilingen geleidelijk in rook opgaan. Daarnaast gaven veel kandidaten die zich terugtrokken uit de race, hun steun aan Biden. Zij riepen ook hun aanhangers op zich achter de ex-vicepresident te scharen.

Biden (77) was van 2009 tot 2017 tweede man van de Verenigde Staten onder president Barack Obama. Voor veel Democraten geldt hij inmiddels als de enige geschikte persoon om Trump te kunnen verslaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belasting voor allerrijksten

Sanders (78), die zichzelf een democratisch socialist noemt en in zijn campagne pleitte voor universele gezondheidszorg en extra belasting voor de allerrijksten, zou voor de meeste Amerikanen te radicaal zijn. Hij trok vier jaar geleden ook al aan het kortste eind in de kandidaatsstrijd met Hillary Clinton bij de Democraten.

Het is de bedoeling dat de Democraten Biden in augustus op een partijcongres officieel tot kandidaat benoemen. Deze conventie was eigenlijk gepland in juli, maar is verschoven door de coronacrisis. Door de pandemie is het de vraag hoe Trump en Biden de komende maanden hun campagne gestalte gaan geven.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor dinsdag 3 november.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal