Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten

Zondag 17 september 1944 in het centrum van Heerlen, waar zojuist de Amerikanen gearriveerd zijn.

Zondag 17 september 1944 in het centrum van Heerlen, waar zojuist de Amerikanen gearriveerd zijn. © Rijckheyt / Achterberg, Heerlen

Bevrijdingsalbum Limburg verzamelt herinneringen aan de bevrijding die verloren dreigen te gaan omdat ze ergens op een zolder of in een schoenendoos liggen te verstoffen.

Redactie

Op de website zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poëziealbums en documenten uit particulier bezit samengebracht. Het project startte op 12 september 2019, exact 75 jaar nadat de bevrijding van Limburg begon in het dorpje Mesch bij Eijsden. Initiatiefnemers Kris Förster, Lukas van der Hijden en Fred Cammaert willen iedere stad en elk dorp of gehucht een plek geven in dit digitale album, dat middels een tijdlijn en interactieve kaart laat zien wat er in die dagen in Limburg gebeurde.

Uit de regio

Het aantal ingestuurde foto’s afkomstig uit de gemeente Heerlen zijn er negen. Twee foto’s komen uit gemeente Beekdaelen. Foto’s vanuit gemeenten Brunssum en Voerendaal zijn nog niet aangeleverd.

Verborgen documentatie

Het project loopt nog tot eind 2020. Kris Förster roept Limburgers op thuis of bij hun (groot)ouders op zoek te gaan naar verborgen documentatie. „Denk vooral ook aan alledaagse zaken, zoals foto’s van een verjaardag, een communiefeest of spelende kinderen op straat. Maar ook aantekeningen uit een dagboek.”

Digitaal materiaal is eenvoudig te uploaden op de website. Alle bestanden worden met toestemming overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor komende generaties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee