Aspergeteler Elle Snijders: ‘Als mensen ons willen steunen, moeten ze asperges blijven eten’

© © Getty Images

Aspergetelers en horeca hebben de handen ineengeslagen en twee websites gelanceerd om te voorkomen dat de oogst van het witte goud door de coronamaatregelen goeddeels verloren gaat. Elle Snijders is de eerste Limburgse aspergeteler die zich op de sites aangemeld heeft.

Op Eind in Roggel heeft Snijders haar aspergeboerderij Oppe Haes. Ze heeft zich woensdag aangemeld bij Aspergesvandeteler.nl, een site die de steun geniet van onder andere de LLTB, ZLTB en de Brabantse tak van Koninklijke Horeca Nederland. Ook op Aspergetijd.eu is ze te vinden. „Bij Aspergetijd.eu betalen we een kleine provisie, maar dat is verwaarlozen. We doen er in ieder geval alles aan om de schade dit jaar zo gering mogelijk te laten zijn.”

Lees ook: Bestelportal moet aspergetelers met minder afzet door corona aan klanten helpen

Heinde en verre Over de verkoop tot nu toe heeft ze nog geen klagen. “Alles wat we tot nu toe hebben gestoken, hebben we kunnen verkopen. Mensen komen van heinde en verre naar ons toe. Veel komt uit Midden-Limburg, maar we hadden ook al kopers uit Hilversum, uit Leiden. In Nederland mag je voor het kopen van eten van huis en er zijn mensen die er dan een dagje uit van maken.”

Blijven eten Haar vrees voor schade ligt iets verderop in de tijd. Snijders: „Nu komt de periode dat normaal gesproken de horeca veel afneemt. Die is goed voor iets van veertig procent van de totale omzet. Die inkomstenbron valt zo goed als weg. Slechts een enkel restaurant bezorgt aspergemenu’s bij mensen thuis. We hopen nu dat particulieren die normaal gesproken in restaurants asperges bestellen, dat nu thuis doen en bij ons de asperges komen halen. Of bij mijn collega’s. En ook belangrijk is die consumptie blijft. Als mensen ons willen steunen, moeten ze asperges blijven eten, tot einde seizoen, tot 26 juni. Dan zou de schade nog mee kunnen vallen.”

Vooruitziende blik Schrik dat ze op enig moment niet aan de vraag gaat kunnen voldoen, heeft ze niet. Schijnbaar gezegend met een vooruitziende blik liet Snijders de stekers namelijk al op 19 maart uit Portugal overvliegen, vier dagen voordat premier Rutte het land zo goed als op slot gooide. „We hebben er altijd tussen de tien en vijftien. Nu ook. En die hebben nu goed te werken. Hopelijk blijft dat zo.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg