Minister De Jonge: ‘Zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer’

Print
Minister De Jonge: ‘Zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer’

Minister Hugo de Jonge. Afbeelding: ANP

Zonder een app die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus, blijven de huidige strenge coronamaatregelen langer van kracht. Een alternatief is er niet, zegt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge.

Het kabinet wil een app inzetten die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Dan kunnen ze zich vervolgens afzonderen en afwachten of ze ook ziek worden en dus besmet blijken. Maar onmiddellijk rees ook de vraag of zo’n app de privacy niet op de helling zet.

Lees ook: Hoe werkt de corona-app? Antwoorden op vijf vragen

De Jonge kan zich „heel goed vinden” in de voorwaarden die privacydeskundigen stellen aan de app. Hem is verteld dat die eisen allemaal in te willigen zijn.

Meer dwang

Maar de minister wil nog niet beloven dat het gebruik van de app niet verplicht wordt. „Het liefst” houdt hij de app vrijwillig, maar die werkt alleen als minstens 60 procent van de Nederlanders meedoet. Blijven dat er minder, dan zou meer drang of dwang toch nodig kunnen zijn, denkt De Jonge. „Maar ik ben het eens met iedereen die zegt: je zou het liefst vrijwillig beginnen.” De wet laat het verplichten van de app voorlopig ook niet toe, erkent hij.

Actualiteitenprogramma EenVandaag maakte uit een eigen peiling op dat 60 procent van de Nederlanders de app al een goed idee vindt. Dat zou goed nieuws zijn, want zonder een bruikbare ‘traceerapp’ „blijven we langer zitten” met de strenge landelijke regels die er nu zijn, is „het eerlijke antwoord” volgens De Jonge. „Dan lukt het gewoon niet” om het virus weer gericht op te sporen en in te dammen, waarschuwt hij.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen