Standard Luik naar de amateurs? Belgische bond kent geen proflicentie toe

Print
Standard Luik naar de amateurs? Belgische bond kent geen proflicentie toe

Standard Luik-supporters. Afbeelding: AD/BELGA

De licentiecommissie van de Belgische voetbalbond KBVB heeft geen proflicentie toegekend aan Standard Luik, KV Oostende en Moeskroen. Tenzij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) anders beslist, zakken de clubs af naar de eerste amateurklasse.

Elf profclubs moesten vorige week extra toelichting geven over hun dossier. Daarvan zijn er alsnog zeven die de commissie niet konden overtuigen van hun levensvatbaarheid, met naast Standard, Moeskroen en Oostende uit de Jupiler Pro League vier clubs van het tweede niveau.

Het niet uitbetalen van tekengeld aan enkele spelers en onregelmatigheden in het stadiondossier, liggen in het geval van Standard Luik mede aan de basis van de beslissing van de licentiecommissie. Moeskroen slaagde er niet in de levensvatbaarheid van de club voor de komende achttien maanden aan te tonen. Ook Oostende kon te weinig toelichting op het dossier geven.

Aanvechten is mogelijk

Clubs die geen licentie hebben gekregen, kunnen die weigering aanvechten bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat doet uiterlijk op 10 mei uitspraak.

Het afdalen naar de amateurs zou vooral in het geval van Standard Luik een drama zijn. ‘Les Rouches’ spelen sinds 1921 onafgebroken in de hoogste Belgische afdeling. Standard Luik werd tienmaal landskampioen, waarvan de laatste keer in 2009.

Kijk hier naar een nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #32. Video: De Limburger