Campings en jachthavens in Roermond mogen openblijven met Pasen

Print
Campings en jachthavens in Roermond mogen openblijven met Pasen

Onder andere de jachthaven bij watersportbedrijf Hermus op het schiereiland Hatenboer in de Roermondse Zuidplas mag met Pasen gewoon geopend blijven. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Alle campings en jachthavens in de gemeente Roermond blijven tijdens Pasen open. Burgemeester Rianne Donders had de veiligheidsregio om sluiting gevraagd, maar dat blijkt juridisch niet mogelijk.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is juridisch advies ingewonnen en blijkt het niet mogelijk om campings en jachthavens in slechts één gemeente te sluiten. „Want de noodverordening die landelijk van kracht is, staat dat niet toe”, aldus de woordvoerder. „Het is wel mogelijk alle campings en jachthavens in een provincie te sluiten, zoals in Zeeland is gebeurd. Maar dat gaat niet in Limburg omdat daar veel mensen permanent wonen op vakantieparken.”

Ook verwacht de veiligheidsregio dat op campings, jachthavens en vakantieparken geen problemen zullen ontstaan. Zo is de bezettingsgraad minimaal, zijn sanitaire voorzieningen gesloten en geldt er komend weekeinde een ontmoedigingsbeleid aan de grenzen tussen Nederland en Duitsland. De Koninklijke Marechaussee zal Duitsers die geen dringende reden hebben Nederland te bezoeken, vragen rechtsomkeert te maken. Campings en jachthavens die zich niet aan de landelijke voorschriften houden, kunnen per direct worden gesloten.

Toezien

Burgemeester Donders van Roermond is teleurgesteld over de afwijzing van de veiligheidsregio. „Maar we hebben er in ieder geval alles aan gedaan. We zullen nu goed toezien op het naleven van de landelijke richtlijnen. De gemeente Roermond zal alle campings en jachthavens daar donderdag over informeren.”

Donders vroeg om sluiting in haar gemeente met Pasen omdat ze het tegenstrijdig vindt dat Roermondenaren zo veel mogelijk binnen moeten blijven, terwijl toeristen vorige week tijdens het mooie weer recreëerden op vlak bij de binnenstad gelegen campings en jachthavens. Volgens Donders zorgt dat voor spanning en een ongewenst beeld. Ook zou met een sluiting in de gehele gemeente minder controle en handhaving nodig zijn.

Sluiten

Donders is wel blij met de mogelijkheid om op basis van de noodverordening het Retailpark of de Huis- en Tuinboulevard meteen te kunnen sluiten als ondernemers of klanten zich niet aan de voorschriften houden. Ze hoopt dat het ontmoedigingsbeleid aan de grens er tijdens Pasen voor zorgt dat er geen drukte ontstaat in Roermond.

Gemeenten in Noord-Limburg hebben bij de veiligheidsregio niet om sluiting van gebieden gevraagd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →