Week 31: Westerbork bevrijd en Hoensbroekenaar sterft bizarre dood

© ANP

In de 31ste week sinds de geallieerden voet op Limburgse bodem zetten is een groot deel van het land bevrijd. Op 12 april 1945 wordt ook kamp Westerbork door de Canadezen bevrijd. Het blijkt ook een dodelijke week voor Hoensbroekenaren.

onze verslaggevers

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Noodlottige botsing met Amerikaanse legertruck

SITTARD, dinsdag 10 april – Bij een botsing met een Amerikaanse legertruck in een flauwe bocht op de Heerlenerweg bij Sittard komen twee Hoensbroekse soldaten op een motor om. De truck ligt omgeslagen in de berm, de bestuurder(s) zijn er te voet vandoor en worden later ontdekt. Ze verkeren onder invloed van alcohol. Frans Jozef Brouns en Wilhelmus Leblanc worden in Hoensbroek begraven.

Lees ook: Thuiskomen in spookdorp Well geen feest

De bizarre dood van Heinrich Janssen

HOENSBROEK, woensdag 11 april – Na de bevrijding van Zuid-Limburg heeft Heinrich Janssen uit Hoensbroek zich aangesloten bij het Amerikaanse leger. Hij is belast met beveiliging achter het front. Wanneer er een melding is van overlast door Poolse ex-gevangenen bij kamp Langwaden, gaat Janssen met drie kameraden op onderzoek. De Polen vertellen de Amerikanen dat de vier Duitsers zijn die Amerikaanse uniformen dragen. Ze schieten Janssen neer. Hij overlijdt later tijdens zijn verhoor in Mönchengladbach.

Westerbork wordt bevrijd door de Canadezen

WESTERBORK, donderdag 12 april– In hun opmars naar het noorden zijn de Canadezen vlak voor ­Assen als ze in kamp Westerbork aankomen. Een doorvoerkamp van waaruit veel joodse Nederlanders, Roma, Sinti en verzetsmensen naar de vernietigingskampen worden doorgestuurd. De weg naar een bijna zekere dood. Een van de bevrijde kampbewoners is de tienjarige Ed van Thijn, die later burgemeester van Amsterdam wordt.

Noodlottig ongeval met ondeugdelijk pistool

MÖNCHENGLADBACH, zondag 15 april– Drie militairen van een bataljon uit Heerlen dat bewakings- en bezettingstaken voor de Amerikanen in Duitsland verricht, bekijken op 15 april een pistool in het soldatenkwartier bij Mönchengladbach. Het wapen gaat af, een schot treft Jan Hendriks uit Hoensbroek in de hals. Hendriks overlijdt vier dagen later in het hospitaal aan zijn verwonding. Uit onderzoek blijkt dat het wapen een afgezaagde en geruimde loop had en niet voorzien was van een veiligheidspal.