‘Kroongetuige’ in Lewinsky-schandaal overleden

Print
‘Kroongetuige’ in Lewinsky-schandaal overleden

Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal. Afbeelding: AP

Een belangrijke sleutelfiguur in het Monica Lewinsky-schandaal in de Verenigde Staten is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Linda Tripp maakte in het geheim opnames van telefoongesprekken, waardoor een afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton kon worden gestart in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was een ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze was bevriend geraakt met Lewinsky en moedigde haar in telefoongesprekken aan om over haar contacten met de president te praten. Lewinsky wist niet dat de gesprekken op werden genomen en vertelde over haar seksuele escapades met Bill Clinton. Tripp gaf de opnames later aan aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook terecht bij magazine Newsweek.

De aanklager gebruikte de gesprekken en de eigen verklaring van Monica Lewinsky om met een rapport te komen over Clinton. Dat rapport leidde uiteindelijk tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. Omdat de Senaat de president vrijsprak kon hij door als president.

Monica Lewinsky verstuurde opvallend genoeg vlak voor het overlijden van Tripp nog een ietwat bijzondere tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd was.

‘Kroongetuige’ in Lewinsky-schandaal overleden
Monica Lewinsky. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen