Duitse regio Heinsberg ‘aan een enorme ramp ontsnapt’

Print
Duitse regio Heinsberg ‘aan een enorme ramp ontsnapt’

Het zwaar door het coronavirus getroffen Duitse district Heinsberg, vlak over de grens bij Sittard, is aan een ramp ontsnapt.

Onderzoek onder burgers in de gemeente Gangelt heeft uitgewezen dat 15 procent van de geteste burgers besmet is en 15 procent een vorm van immuniteit heeft ontwikkeld. Dit heeft onderzoeksleider en viroloog Hendrik Streeck donderdag in Düsseldorf naar voren gebracht.

Lees ook: Besmet Heinsberg wetenschappelijke goudmijn: virus in Limburg afkomstig uit die Kreis

Volgens districtsbestuurder Stephan Pusch is het virus in de regio duidelijk op zijn retour. Hij zei dat „de ‘Kreis’ Heinsberg aan een enorme ramp is ontsnapt”. Volgens hem komt dat door de maatregelen die de bewegingsvrijheid hebben beperkt. Het duurt inmiddels in Heinsberg drie weken voordat het aantal coronapatiënten is verdubbeld. In de omliggende regio’s ligt die periode nog op rond de twee weken. Aan het begin van de coronacrsis kon het aantal besmettingen in slechts een paar dagen tijd verdubbelen.

In tien van de zestien Duitse deelstaten daalt het aantal nieuwe besmettingen dagelijks volgens cijfers van de Süddeutsche Zeitung. Streeck toonde zich donderdag voorstander van een geleidelijke versoepeling van de beperkingen die wegens het virus zijn opgelegd. Hij is net als premier Armin Laschet van de deelstaat waar Heinsberg onder valt, Noordrijn-Westfalen, van mening dat versoepeling kan als de mensen zich hygiënisch en verantwoordelijk blijven gedragen. Bondskanselier Merkel houdt nog voorzichtig de boot af.

De christendemocraat Laschet keert zich ook om economische redenen tegen het handhaven van de lockdown. Volgens het weekblad Focus is er in de Bondsdag vrijwel geen oppositie tegen Merkels beleid maar haar partijgenoot Laschet zou zich in de coronacrisis nu als een soort oppositieleider hebben ontpopt. Hij dringt vrijwel voortdurend op versoepeling aan en spreekt volgens de Rheinische Post zondag voor het eerst tijdens Pasen tot de bevolking van de deelstaat van 18 miljoen inwoners. Laschet verzette zich in media en politiek ook fel toen minister van Binnenlandse Zaken Seehofer met plannen kwam om de grens met Nederland vrijwel te sluiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen