Marechaussee stuurt Duitsers bij grens Limburg terug

Print
Marechaussee stuurt Duitsers bij grens Limburg terug

Afbeelding: Rijkswaterstaat

De marechaussee heeft bij verschillende Limburgse grensovergangen Duitsers teruggestuurd naar huis. Bij onder andere Roermond en Vlodrop staan er inmiddels files van Duitsers die Nederland in willen.

„We gaan met de mensen in gesprek, vragen wat ze komen doen en verzoeken ze vervolgens weer rechtsomkeert te maken”, aldus een woordvoerder. Er worden geen boetes uitgedeeld. „Er geldt immers geen inreisverbod.” Voor zover bekend heeft niemand de verzoeken van de marechaussee genegeerd.

Veel Duitsers die net over de grens wonen willen winkelcentra in Roermond bezoeken omdat zij daar in Duitsland verder voor moeten rijden. Ook gaan ze graag naar de omliggende natuurgebieden of de Roermondse jachthavens. Niet bij alle overgangen wordt gecontroleerd: bij Tegelen en Swalmen zijn de grensovergangen nog open.

Goede Vrijdag

De marechaussee is ook op Goede Vrijdag extra alert op Duitsers die naar Limburg willen komen. Goede Vrijdag staat met name in Limburg bekend als "Duitse dag": dan worden Venlo en Roermond traditioneel overspoeld met Duitse dagjesmensen. De marechaussee zal daarom ook vrijdag op verschillende plekken aan de oostgrens in Limburg grenscontroles houden en Duitsers vragen terug te keren naar eigen land.

"We hopen dat de mensen thuisblijven", aldus de woordvoerder. Hij sprak van het "ontmoedigen" van Duitsers om naar Nederland te komen, zoals ook donderdag in onder meer Venlo, Roermond en Vlodrop aan de grens gebeurde. Op Goede Vrijdag zijn alle winkels in Duitsland gesloten, en steken Duitsers traditioneel de Nederlandse grens over om te shoppen. Ook gaan ze graag naar de omliggende natuurgebieden of de jachthavens in de Maasplassen rond Roermond.

Gesloten winkels

Vorig weekend was er ook drukte bij de grensovergangen. Omdat alle Duitse winkels op zondag gesloten zijn, wilden toen veel mensen naar enkele tuincentra over de grens. Tijdens het komende paasweekend wordt gecontroleerd of ondernemers en recreanten zich aan de regels houden. Als dit niet zo is, wordt de zaak gesloten.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger