Kabinet wil gemeenten helpen met extra coronakosten

Print
Kabinet wil gemeenten helpen met extra coronakosten

Afbeelding: Getty Images

Het kabinet is bereid gemeenten, provincies en waterschappen te helpen om de extra kosten te dragen die zij maken door de uitbraak van het coronavirus.

Uitgangspunt is dat deze lagere overheden er door deze crisis niet op achteruit mogen gaan, zegt verantwoordelijk minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).

Hoge kosten

Gemeenten hebben bijvoorbeeld meer bijstandsaanvragen door zzp’ers en maken hoge kosten voor het handhaven van de coronaregels en het doorbetalen van zorgaanbieders. Anderzijds hebben ze minder inkomsten van toerisme en parkeren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil daarvoor „een reële compensatie” van het Rijk. „Het is belangrijk dat gemeenten snel weten waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerster.

Knops erkent dat de financiële positie van sommige gemeenten „best kwetsbaar” is. Maar hij benadrukt tegelijkertijd dat nog niet duidelijk is welke kosten er allemaal gecompenseerd moeten worden. Hij denkt ook aan bijvoorbeeld sport- , muziek- en toneelverenigingen die door de crisis nog zwaarder moeten leunen op gemeentelijke subsidies. „Dat moet je eerst in beeld brengen”, aldus de minister.

Geen inkomsten

Het kabinet sprak eerder deze week met de koepelorganisaties van gemeenten, provincies en waterschappen over de financiële consequenties van de coronacrisis. Dat halfjaarlijks bestuurlijk overleg stond al gepland, maar ging nu grotendeels over corona. Over twee weken is er opnieuw overleg.

Ook provincies zien de kosten momenteel fors oplopen, terwijl er geen inkomsten tegenover staan, meldt een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Zij zijn met name geld kwijt aan het regionaal openbaar vervoer, aan ondersteuning van de regionale economie en aan hulp aan culturele instellingen die geen rijkssubsidies ontvangen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen