Aantal patiënten op intensive care iets gestegen, naar 1417

Print
Aantal patiënten op intensive care iets gestegen, naar 1417

Een tot intensive care unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Afbeelding: ANP

Het aantal patiënten op de intensive cares is de afgelopen 24 uur met 9 toegenomen naar 1417 patiënten. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdagmiddag bekend. Woensdag was er nog sprake van een afname van het aantal ic-patiënten.

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen is de afgelopen tijd al relatief laag. Het LCPS meldde dinsdag dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen slechts met 15 was gestegen. De dag ervoor ging het om 24 personen.

Overal in het land is de ic-capaciteit alvast fors opgeschroefd: ,,We koersen op curves van de modellen. Die voorspellingen zijn het enige houvast dat we hebben. Dus dan ga je opschalen. Maar deze daling zat in geen enkel model, dit had niemand verwacht”, zei Diederik Gommers, voorzitter van de landelijke vereniging voor ic-artsen, woensdag over de eerste afname tegen deze nieuwssite.

Onverminderd hoog

De ic’s van Nederlandse ziekenhuizen kunnen 2400 bedden beschikbaar maken als het moet, waarvan 1900 voor coronapatiënten. ,,Maar dat aantal is er niet nu, je gaat je dat pas realiseren als het echt nodig is.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, meldde woensdag dat de werkdruk op de ic’s onverminderd hoog blijft. ,,Het is daarom veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen.”

Voorzichtig positief

Nederland heeft als het echt nodig is 2400 ic-plekken paraat. 500 plekken daarvan zijn voor niet-coronapatiënten. ,,Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit”, zei Kuipers eerder.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger