PEC-icoon Drost veroordeeld tot taakstraf wegens frauderen met zorggelden

Print
PEC-icoon Drost veroordeeld tot taakstraf wegens frauderen met zorggelden

PEC-clubicoon Klaas Drost samen met zijn vrouw in de rechtbank in Zutphen in Zutphen. Links zijn advocaat Frans van Oss, rechts de officier van justitie. Afbeelding: Nicole van den Hout/AD

PEC-clubicoon Klaas Drost, die zorginstelling BMO in Harderwijk runt, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur wegens frauderen met zorggeld. Zijn vrouw kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd door de rechtbank in Zutphen. Ook moet hun bedrijf een boete van 25.000 euro betalen.

Justitie had een celstraf van 2,5 jaar geëist tegen Drost en zijn echtgenote. Omdat het onderzoek naar de zaak ruim zeven jaar heeft geduurd, vond de rechter die straf echter ‘niet passend’.

Drost en zijn echtgenote hebben volgens justitie jarenlang fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Kort samengevat: er werd minder zorg geleverd, dan werd gefactureerd. Ook zouden formulieren vervalst zijn, bijvoorbeeld met nep-handtekeningen. Zeker negen cliënten werden volgens de aanklager daardoor gedupeerd.

Ontkennen

Tijdens de zitting, vorige maand in Zwolle, ontkenden Drost en zijn vrouw de aantijgingen. Volgens de oud-voetballer hebben ze alles voor de cliënten gedaan, in sommige gevallen zelfs geld geleend of schulden gesaneerd. De facturen zouden bovendien volledig aan de regels voldoen.