‘Computermodel beperkt risico’s bij zwangerschap’

Print
‘Computermodel beperkt risico’s bij zwangerschap’

Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

Het model brengt vroegtijdig individuele zwangerschapsrisico’s in kaart. Vrouwen worden bekeken op zaken als leefstijlaspecten, bloeddruk en bmi. Vervolgens geeft het model advies op maat. Zo krijgt iemand die bijvoorbeeld een verhoogde kans heeft op zwangerschapsvergiftiging aspirine of calciumsupplementen voorgeschreven.

In heel Limburg gebruikt

Het model wordt in heel Limburg gebruikt. Data van ongeveer 800 zwangeren heeft uitgewezen dat het model zorgt voor een daling van 45 procent van het risico op ernstige complicaties bij de eerstgeboren baby, aldus het onderzoek.

Kostenbesparing

Ook leidt het model tot kostenbesparingen. Alleen al in Limburg gaat het om 22 miljoen euro per jaar, aldus het onderzoek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen