Impassant

‘Dit moet mij niet te lang duren. Je leeft toch niet voor jezelf’

Print
‘Dit moet mij niet te lang duren. Je leeft toch niet voor jezelf’

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

COLUMN - Maar weinig lui belanden met corona op de intensive care. Percentueel blijven de aantallen een kilometer achter de komma. Toch kent iedereen minstens één iemand die op z’n buik ligt te vechten voor z’n leven.

Staat die persoon niet op je contactenlijst dan ken je hem/haar wel indirect. Dat is moeilijk voorstelbaar, hè, met zulke minieme aantallen zwaar gedupeerden? Je zou denken dat het een sterk stuk in een ouwe broek is dat uitgerekend jij een Ic-ganger in je kennissenkring hebt. Maar zo gaat dat met netwerken van mensen. Ze hangen allemaal aan elkaar vast. Heb je maar honderd connecties in het leven en zijn die honderd connecties allemaal net zo contactarm dan nog heb je al snel een kennissenkring zo groot als Belfort of De Heeg.

Dus ja, ik ken ook één persoon die op de IC ligt. Een goeie vriend van goeie vrienden. Zijn verblijf is lang en zwaar, maar van de week deed hij één oog open. Inmiddels is hij van de beademing afgehaald. Vingers gekruist. Verder blijft zo’n massale viruscrisis toch vrij abstract. Je hoort de sirene van een ambulance over de Prins-Bisschopssingel janken - zacht, luid, zacht - en je denkt: zou dat er eentje zijn?

Veel directer is de confrontatie met mensen die geen symptomen hebben, maar wel klachten. De figuren die niks te missen hebben omdat ze nu niks om handen hebben. Er wordt me wat afgemekkerd! Sjengen die schande roepen omdat ze van Witte Donderdag tot en met paasmaandag het Heuvelland niet in mochten! Alsof ze daar dagelijks komen! Alsof ze er ooit geweest zijn!

Of neem K., zo’n typisch ‘erg sociale’ oudere meid die de Maastrichtse straten kleurt. Zij is altijd overal bij. Kijk, daar staat ze: helemaal vooraan, die enthousiaste, ja, dat is ze! Maar nu is K. depri. Ze heeft al begrepen dat het Smartlappenfestival en de Duckrace niet doorgaan. Ze snapt de maatregelen wel, natuurlijk, natuurlijk! Gezondheid gaat voor! Maar hoe lang moet dat duren? Ze is benauwd dat ook de Kadefeesten, de wielerronde, ja zelfs Festival Bruis en JekerJazz uit haar handen worden geslagen! Ze buigt zich naar je toe, tot diep in je anderhalvemeter-zone: „Dit moet mij niet te lang duren. Je leeft toch niet voor jezelf.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen